Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kompetencie českej mestskej polície sa od tej slovenskej výrazne líšia. Niektoré dokonca výkonom pripomínajú štátnu políciu
Zdielať na

Kompetencie českej mestskej polície sa od tej slovenskej výrazne líšia. Niektoré dokonca výkonom pripomínajú štátnu políciu

BRATISLAVA/PRAHA / Kdežto na Slovensku sme zvyknutí, že od mestských policajtov dostaneme maximálne pokutu za parkovanie, u našich susedov Čechov nás môžu riadne prekvapiť. Rozdiely je vidieť v zákone o obecnej polícii ako aj v zákone o cestnej premávke. Je však možné, že sa v budúcnosti kompetencie našich mestských policajtov rozšíria.

Mestskí policajti v Čechách sú v podstate povinní zakročiť v každom prípade, ak sa niekto dopustí trestnej činnosti, poruší zákon alebo ohrozí bezpečnosť."V prípade podozrenia na akékoľvek protiprávne jednanie, v prípade priestupku je strážnik povinný konať, preveriť všetky oznámenia. Keby nekonal, tak by sa sám dopúšťal porušenia platnej legislatívy," vysvetľuje hovorkyňa pražskej mestskej polície Jiřina Ernestová. 

V praxi to znamená aj to, že v Česku si nemôžete dovoliť prejsť na červenú či vojsť do zákazu ani pred mestskými policajtmi. Okrem toho, na rozdiel od tých našich, využívajú aj inštitút objektívnej zodpovednosti. 

Rozdávať môžu aj pokuty za rýchlosť 

Kompetencie mestskej polície u nás v porovnaní s našimi českými susedmi sa teda zásadne líšia. Napríklad takú pokutu za rýchlosť by vám v Čechách mohli dať aj mestskí policajti. "Strážnici mestskej polície majú oprávnenie ku kontrole najvyššej povolenej rýchlosti, ale len výhradne na miestach, ktoré určí štátna polícia a potom v súčinnosti s ňou priestupky rieši," približuje Ernestová. 

"Pokiaľ ide o zákon o obecnej polícii, tak v podstate výpočet donucovacích prostriedkov alebo iných oprávnení je takmer identický, ide však o to, že rozdiely sú najmä v podmienkach ich použitia," hovorí Marek Gajdoš, náčelník bratislavskej mestskej polície. 

Použiť môžu aj paralyzátor 

To znamená, že Česi majú viac príležitostí, kedy tieto prostriedky použiť. Napríklad na Slovensku môžu zbraň použiť predovšetkým pri nevyhnutnej obrane a krajnej núdzi či na odvrátenie nebezpečia chránenej budovy. Naproti tomu v Čechách aj na zastavenie nebezpečného páchateľa na úteku.

Okrem toho môžu na rozdiel od nás, používať elektrické paralyzéry. "Ktoré, si myslím, že by aj v našich podmienkach boli využiteľné, pretože sú menej ranivé a v priestoroch, kde nie je vhodné použiť zbraň, je to určite vhodnejšie," konštatuje Gajdoš. 

Vyhotovovať môžu aj obrazové a zvukové záznamy

Česká mestská polícia má s našou štátnou spoločné aj to, že si môžu o svojej činnosti vyhotovovať obrazové a zvukové záznamy. Nakoľko to u nás absentuje, vyvoláva to podľa náčelníka pochybnosti, či si môžu príslušníci vyhotoviť fotodokumentáciu k spáchanému priestupku.

Podľa slov náčelníka by bol pre našu mestskú políciu veľkým prínosom hlavne inštitút objektívnej zodpovednosti. "Ja mám ten pocit, ako keby sa pohli ľady a naozaj je ochota rokovať o obsahu toho zákona. Potrebujeme rozšíriť jednotlivé podmienky použitia donucovacích prostriedkov tak, aby reflektovali všetky potreby, ktoré sa v uliciach vyskytnú," myslí si Gajdoš. 

Obrovská tragédia v Prahe. Matka bodla do hrude 9-ročného syna. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy