Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Umelá inteligencia má svojho prvého ministra na svete. Učiť sa o nej budú aj žiaci na školách
Zdielať na

Umelá inteligencia má svojho prvého ministra na svete. Učiť sa o nej budú aj žiaci na školách

BRATISLAVA / Väčšina ministrov má predchodcov. Muž, ktorý ale navštívil Slovensko, je prvým vo svojej pozícii. Je presvedčený o tom, že podobné funkcie budú vo svete, vrátane Slovenska, už len pribúdať. Na starosti má totiž umelú inteligenciu.

Spojené arabské emiráty berú umelú inteligenciu vážne. Nielenže pre túto sféru majú prvého ministra na svete, ale od budúceho roka sa všetky deti postupne od piateho ročníka začnú o umelej inteligencii učiť aj na škole. Umelá inteligencia - teda snaha vytvoriť prístroje, ktoré napodobňujú to, čo robí ľudský mozog: dokážu sa učiť, poučiť sa z vlastných chýb či plánovať, nie je nová vec. "Nové je to, že si uvedomujeme jej potenciál. Vo svete pribudne mnoho podobných vládnych pozícií, ako je tá moja. Ak sa zamyslíte nad priemyselnou revolúciou a vývojom ľudstva, pred objavom ropy a vynálezom elektrickej energie, vlády nemali ministrov energetiky," vyjadril sa minister umelej inteligencie Omar Bin Sultan Al Olama. 

"Sme radi, že prvý minister umelej inteligencie vôbec vo svete prišiel na Slovensko a stretol sa so zástupcami, ktorí sú združení v platforme Slovak.AI, ktorá má ambíciu prepájať akademické inštitúcie a jednotlivcov, organizácie, ktoré sa zaoberajú umelou inteligenciou," poznamenal člen správnej rady Slovak.Al Gabriel Galgóczi. 

Emiráty zapájajú umelú inteligenciu do spôsobu vládnutia v krajine. "Umelá inteligencia je nástroj. Nepoužívame ho len preto, aby sme ho používali. Hlavným cieľom našej vlády je zabezpečiť, aby boli naši občania šťastní. Nie len spokojní,"  vysvetlil minister Omar Bin Sultan Al Olama. Prvý minister svojho druhu si pozrel viaceré slovenské prezentácie, ktoré majú vysoké ambície. Napríklad urobiť zo Slovenska svetovú veľmoc výroby počítačových čipov. "Môže sa stať, tak ako sa stalo veľmocou v automobilovom priemysle," skonštatoval člen správnej rady Tachyum Adrian Vyčítal. 

"Krajiny ako Slovensko sú veľmi vizionárske a snažia sa vytvárať platformy pre umelú inteligenciu. Preto mám pocit, že Slovensko, rovnako ako Spojené emiráty má veľký potenciál - nenasledovať, ale viesť v oblasti umelej inteligencie. Vlády by podľa mňa mali investovať do vytvárania ľudského kapitálu, talentovaných ľudí, ktorí budú vytvárať nástroje," dodal minister. 

Viac o budúcnosti s umelou inteligenciou sa dozviete TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy