Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Išla na magnetickú rezonanciu a odvtedy trpí bolesťami. Jana je presvedčená, že jej kontrastná látka spôsobuje pomalú smrť
Zdielať na

Išla na magnetickú rezonanciu a odvtedy trpí bolesťami. Jana je presvedčená, že jej kontrastná látka spôsobuje pomalú smrť

BRATISLAVA / Jana (34) z Bratislavy ešte v máji absolvovala pre podozrenie na chorú pečeň magnetickú rezonanciu. Podali jej aj kontrastnú látku. Odvtedy trpí bolesťami v celom tele. Jana je presvedčená, že kontrastná látka obsahujúca kov zostala v jej tele a spôsobuje jej pomalú smrť. Lekári to vylučujú. Hovoria však o nežiadúcich účinkoch a prvom takomto prípade na Slovensku.

Začiatkom mája Jana absolvovala magnetickú rezonanciu. Podaná jej bola kontrastná látka Primovist, čo je bežnou súčasťou pri vyšetrení pečene. "Mňa všetko bolí a strašne ma páli hlava," uviedla Jana. Je zarážajúce, že o urputných bolestiach hovorí pani Jana aj s odstupom troch mesiacov od podania kontrastnej látky. "Dcéra do piatich minút cítila pálenie na žalúdku, ale nie ako žalúdok, ale podkožné pálenie a s tým vlastne išla domov. Neprechádzalo to a potom jej opuchlo na tretí deň hrdlo, tak sme išli na Ružinovskú kliniku, kde ju s tým opuchom hospitalizovali. To bol taký malý anafylaktický šok," opísala udalosti matka Jany. 

Príznaky pani Jany ako pocit pálenia podkožia brucha, tepla v oblasti krku, tváre, cudzieho telesa v hrdle, bolesť hlavy, svalov, opuch jazyka, redšia stolica, zvýšenie kreatinínu vyhodnotili ošetrujúci lekári v Univerzitnej nemocnici v Bratislave ako závažné nežiadúce účinky po podaní kontrastnej látky. "Štátny ústav pre kontrolu liečiv eviduje iba jedno hlásenie, podozrenie na nežiadúci účinok po podaní lieku Primovist, a to z júla 2019," informovala Magdaléna Jurkemiková, hovorkyňa ŠUKL.  

TV JOJ preto kontaktovala výrobcu lieku. Kontrastná látka Primovist obsahuje gadolínium, čo je istá forma kovu. "Gadolínium sa môže v organizme detegovať rôzne dlho po podaní. Momentálne sa nepotvrdilo, že by zvyškové stopové množstvá gadolínia mali u pacientov s normálnou funkciou obličiek za následok nežiaduce účinky na zdravie," tvrdí komunikačná špecialistka Margareta Szabó Gačková. "Dostalo sa to až tak ďaleko, že sme si dali spraviť testy na gadolínium, aby sme si potvrdili, či vôbec tú látku v tele ešte má. Na Slovensku, konkrétne v Bratislave, nikto testy na gadolínium nerobí. Tak sme to dali robiť do Nemecka. Našli jej to gadolínium naďalej v krvi, 6-násobne zvýšená dávka," povedala matka Jany. 

Jana je pritom v starostlivosti viacerých špecialistov, krvný obraz má v norme, orgány poškodené nie sú, ale odstrániť pálivé bolesti sa nikomu z nich nedarí. Hospitalizovaná bola na psychiatri. Ani tam nepomohli. "V zahraničí sme našli, že sa to lieči cheláciou a plazmaferézou, čiže by som veľmi apelovala na to a prosila, aby sa dala nájsť nejaká klinika v zahraničí. Robia to v Nemecku, robia to v zahraničí a v Amerike," povedala matka. 

Skúsený lekár a súdny znalec Peter Kováč tvrdí, že naše laborátoria a zobrazovacie vyšetrovacie metódy nie sú postačujúce nato, aby vylúčili u pani Jany túto formu kovu v jej v tele. "Na dôkaz kovov potrebujete iné metódy ako sa používajú na dôkaz štandardných organických molekúl. A toto vybavenie nie je štandardným vybavením laboratórií v nemocniciach a na toxikológiách. Vzhľadom na to, že neexistuje veľa poznatkov o tejto problematike, tak naozaj riešiť tú príčinnú súvislosť medzi podaním kontrastnej látky a nežiadúcimi účinkami je pomerne problematická. Žiadna kontrastná látka nie je úplne bezpečná. Zo štúdií sa vie, že môže vzniknúť ukladanie do kostí, môžu vzniknúť problémy s obličkami," priznal Peter Kováč. Odborník na toxikológiu v prípade Jany nevylúčil, no ani nepotvrdil toxicitu. Príznaky aké mala po podaní kontrastnej látky, tiež vyhodnotil ako nežiadúce účinky. "Otravy ťažkými kovmi majú pomerne široké spektrum príznakov a sú veľmi nejasne špecifikované. Tak je ťažko uchopiť ten klientský obraz priameho súvisu s expozíciou tej látky," vysvetlil Andrej Bizík, zástupca prednostu, klinika pracovného lekárstva a toxikológie.

Prípad Jany dostal na stôl aj hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre radiológiu. "Je mizivá pravdepodobnosť, aby bol pacient intoxikovaný gadolíniom po jednej aplikácii látky v diagnostických množstvách. V praxi máme pacientov (napríklad onkologických), ktorí majú za sebou niekoľko desiatok MR vyšetrení s kontrastom aj v mnohoročnej observácii a nie je známa ich intoxikácia," povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa MZ SR. 

"Ona si pýta morfium, aby jej dali, tak ju to bolí. My potrebujeme to dostať z tela von," dodáva matka.

Pacientov v ambulancii nemusí len poplatok prekvapiť. Rovnako prekvapujúce je aj to, keď nedostanú bloček:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy