Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nepál rozhodol o nových pravidlách pre výstup na Mount Everest. Povolenku už nedostane každý, kto si zaplatí
Zdielať na

Nepál rozhodol o nových pravidlách pre výstup na Mount Everest. Povolenku už nedostane každý, kto si zaplatí

Archívna reportáž

Mount Everest si vyžiadal už niekoľko životov horolezcov. Uplynulá sezóna bola mimoriadne tragická. Pozrite si archívnu reportáž

KÁTHMANDÚ / Po tohtoročnej tragickej sezóne, kedy na svahoch Mount Everestu zahynulo alebo je nezvestných 11 horolezcov, stanovili nepálske úrady prísnejšie pravidlá pre záujemcov o zdolanie najvyššej hory sveta. Po novom budú musieť mať horolezci, ktorí žiadajú o povolenku na vstup na Everest, skoršie skúsenosti z nejakej hory v Nepále, ktorá je vyššia ako 6500 metrov. Budú musieť tiež doložiť, že sú v dobrom zdravotnom stave a bude ich musieť sprevádzať vyškolený nepálsky sprievodca.

Nepálska vláda zriadila zvláštnu komisiu zloženú z úradníkov, odborníkov na horolezectvo a zástupcov horolezeckej komunity po tom, čo sa úrady stali terčom kritiky za to, že na Mount Everest nechajú ísť každého, kto zaplatí poplatok vo výške 11 000 dolárov (v prepočte viac ako 9 830 eur).

V tomto roku v máji pri pokuse o výstup na Mount Everest zahynulo alebo sa stratilo deväť ľudí na nepálskej strane hory a dvaja na tibetskej strane. Išlo o jednu z najtragickejších sezón za posledné roky. Príčinou toho bola ako neskúsenosť horolezcov, tak aj skutočnosť, že sa ich k vrcholu vydalo príliš veľa. Potom by v rade čakali v takzvanej zóne smrti, kde je vzduch už príliš riedky na to, aby v ňom ľudský organizmus mohol dlhodobo fungovať. Ocitli sa tak v nebezpečenstve, že im dôjdu kyslíkové fľaše. 

Napriek tomu istá členka komisie nepálskej vlády tvrdí, že horolezci umierajú pre výškovú chorobu, pre infarkt či vyčerpanie a nie kvôli tlačenici. Nová povinnosť, aby s každým horolezcom išiel sprievodca, majú zabrániť tomu, aby sa pokúšali na horu vyliezť svojpomocne. 

Na nepálskom území sa nachádza osem zo 14 najvyšších hôr sveta. Príjmy cestovného ruchu spojeného s horolezectvom sú pre túto krajinu kľúčovým zdrojom príjmu a pracovných miest, napísala agentúra Reuters. Pre tohtoročnú sezónu pre vstup na Mount Everest vydali nepálske úrady 381 povolení. Toto obdobie vrcholí v máji, kedy pre výstup býva najlepšie počasie. 

Skúseným a zodpovedným horolezcom vie ale Mount Everest dopriať odmenu. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy