Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo upozorňuje Slovákov, aby necestovali do severnej časti Indie
Zdielať na

Ministerstvo upozorňuje Slovákov, aby necestovali do severnej časti Indie

KAŠMÍR / Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje Slovákov, aby necestovali do severnej Indie, konkrétne do štátu Džammú a Kašmír. Vláda tohto zväzového štátu vydala bezpečnostné upozornenie, v ktorom odporúča turistom a pútnikom, aby skrátili svoj pobyt v Kašmírskom údolí a čo najrýchlejšie údolie opustili. Dôvodom sú spravodajské informácie o teroristických hrozbách a nepokoje, ktoré tu aktuálne prevládajú.

Bezpečnostná situácia je v štáte Džammú a Kašmír, najmä v Kašmírskom údolí, nestabilná. Slovenský rezort diplomacie odporúča občanom Slovenska necestovať do Džammú a Kašmíru, a to najmä do oblasti Kašmírskeho údolia, vrátane Srinagaru. Osobitne sa neodporúča cestovať do prihraničných oblastí s Pakistanom, vrátane hraničného priechodu medzi mestami Wagah a Attari. "Občania SR by pri nevyhnutných pobytoch v tejto oblasti Indie mali venovať veľkú pozornosť vlastnej bezpečnosti a sledovať aktuálny vývoj na mieste. Odporúčame vyhýbať sa miestam, kde sa zhromažďuje veľa ľudí, demonštráciám a zhromaždeniam, vrátane pútí, ako aj vyhýbať sa cestovaniu otvorenými vozidlami. Je nevyhnutné mať pri sebe stále funkčný telefón s aktuálnym zoznamom kontaktov v prípade potreby informovať rodinu a známych," uviedlo ministerstvo.

Zároveň apelujú na ľudí, aby sa pri ceste do Indie dobrovoľne registrovali prostredníctvom formulára zverejneného na stránke ministerstva. V prípade potreby môžu kontaktovať priamo slovenské veľvyslanectvo v Indii cez mail cons.delhi@mzv.sk alebo na telefónnom čísle +91-9810697610.

Indická vláda Narendru Modiho sa rozhodla odobrať Kašmíru špeciálny status, ktorý vďaka ústave v regióne platí od roku 1947. Vláda zároveň rozhodla, že štát rozdelí na dve zväzové teritóriá - Džammú a Kašmír, ktoré bude mať vlastný zákonodarný zbor, a Ladak, ktorému bude vládnuť priamo centrálna vláda. Tento krok odmieta Pakistan. Podľa Islamabadu je to v rozpore s rezolúciou OSN.  

Dolná komora indického parlamentu schválila kontroverzný návrh zákona, ktorým ruší autonómiu štátov Džammú a Kašmír a vytvára z nich dve federálne teritóriá. Horná komora zákon schválila už v pondelok. Zástupcovia indickej opozície hovoria o historickej chybe. Rozhodnutie Indie ostro odsúdil susedný Pakistan. Kritizuje ho aj Čína, kontrolujúca severnú časť tejto oblasti. K umiernenosti vyzýva aj generálny tajomník OSN. India v snahe zabrániť nepokojom v regióne doň vyslala vojenské posily, zadržala miestnych politikov a oba štáty odstrihla od prístupu na internet a telefonického spojenia. V oblasti nariadila zákaz zhromažďovania. 

Článok 370 indickej ústavy umožňuje štátu Džammú a Kašmír mať vlastnú ústavu, vlajku a udeľuje mu nezávislosť vo všetkých záležitostiach okrem oblasti zahraničných vecí, obrany a komunikácií. Indovia, ktorí nepochádzajú zo štátu, sa v ňom na základe tohto ústavného zákona nemôžu trvalo usadiť, kupovať zem, pôsobiť v miestnej samospráve a zabezpečovať si štipendiá na vzdelanie. 

V Hongkongu je situácia taktiež nepriaznivá. Konajú sa tu protivládne protesty. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy