Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Muž, ktorý strčil pred vlak matku s dieťaťom, je sám otcom troch detí
Zdielať na

Muž, ktorý strčil pred vlak matku s dieťaťom, je sám otcom troch detí

FRANKFURT NAD MOHANOM / Eritrejec, ktorý v pondelok vo Frankfurte nad Mohanom zhodil ženu s dieťaťom na koľaje pred prichádzajúci vlak, žil od roku 2006 vo Švajčiarsku. Sám je otcom troch detí.

Motív mužovho činu je zatiaľ neznámy, uviedla hovorkyňa frankfurtského štátneho zastupiteľstva Nadja Niesenová. Muž sa podľa nej pokúsil do koľajiska strčiť ešte jednu ženu. Mal by tak byť obvinený z vraždy a z pokusu o vraždu, za čo by mu hrozilo až doživotné väzenie. Osemročný chlapec pondelkový incident totiž neprežil. Niesenová povedala, že 40-ročný podozrivý žil v zürišskom kantóne a pred niekoľkými dňami prišiel vlakom z Bazileja do Frankfurtu. K motívu jeho činu na frankfurtskom hlavnej stanici sa doposiaľ nepodarilo nič zistiť. V utorok má byť podozrivý predvedený pred väzobného sudcu. Aj švajčiarska polícia potvrdila, že podozrivý žil v kantóne Zürich. Má eritrejskej občianstvo a povolenie na trvalý pobyt vo Švajčiarsku.

​Muž v pondelok strčil z perónu osemročného chlapca a jeho matku pred prichádzajúci vlak ICE. Chlapec zomrel, zatiaľ čo matka vyviazla so zranením. Tretej obeti sa podarilo dostať do bezpečia. Na mieste činu v utorok panovalo zdesenie. Mnohí ľudia na nástupišti číslo sedem kládli kvety, sviečky a plyšových medvedíkov. Večer sa má na stanici konať verejná pietna akcia.

Frankfurtský útok vyvolal v Nemecku aj diskusiu o bezpečnosti na staniciach. Napríklad dopravný expert sociálnych demokratov (SPD) Martin Burkert v rozhovore s denníkom Bild poukázal na nedostatočný dozor na nástupištiach a nedostatočný počet policajtov na staniciach.

​Obete a páchateľ sa zrejme nepoznali. Nemecký minister vnútra Horst Seehofer kvôli prípadu v pondelok prerušil dovolenku. Dnes sa má "vzhľadom k viac závažným činom z poslednej doby" stretnúť s šéfmi bezpečnostných úradov a o 15:00 vystúpiť na tlačovej konferencii. Podľa agentúry DPA majú byť predmetom debaty tiež útoky a vyhrážky voči predstaviteľom krajne ľavicovej strany Ľavica, hrozby bombou voči mešitám a nedávny rasisticky motivovaný útok na jedného Eritrejčana vo Wächtersbach.

Podobný prípad ako vo Frankfurte sa stal 20. júla v meste Voerde v Severnom Porýní-Vestfálsku, kde 28-ročný muž pred prechádzajúci vlak zhodil 34-ročný ženu. Aj ona následkom svojich zranení podľahla. Aj v tomto prípade sa polícia domnieva, že obeť a páchateľ, ktorý čelí obvineniu z vraždy, sa nepoznali. Podozrivý páchateľ sa podľa FAZ síce narodil v Nemecku, ale národnosťou je Srb a má aj srbské štátne občianstvo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy