Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
May má za sebou posledný deň v premiérskom kresle. Jej nasadenie ocenil dokonca aj Corbyn
Zdielať na

May má za sebou posledný deň v premiérskom kresle. Jej nasadenie ocenil dokonca aj Corbyn

LONDÝN / Theresa May má za sebou posledný deň v úlohe britskej premiérky. U kráľovnej Alžbety II. odovzdala svoju demisiu. Žezlo vládnutia tak putuje do rúk Borisa Johnsona, ktorého si za Mayovej nástupcu zvolili poslanci Konzervatívnej strany.

Theresa Mayová si v stredu poslednýkrát v kresle premiérky vypočula kolo otázok poslancov. Ako po iné dni, ani teraz nebola núdza o slovné prestrelky s lídrom opozície Jeremym Corbynom. Podľa neho Boris Johnson nemá podporu Británie a ľudia by si v nových voľbách mali zvoliť nového premiéra. "Nesúhlasím s tým, ale je základom demokracie, že si na tomto mieste môžeme vymieňať nesúhlasné názory. Poviem vám len toľko: ja som prijala, keď prišiel môj čas, možno by ste mali urobiť to isté," uviedla May.

Jeremy Corbyn napokon Mayovej poďakoval za službu verejnosti a ocenil jej nasadenie. Po ňom nasledovali slová na rozlúčku. "Prvýkrát sa po 21 rokoch vrátim na zadné lavice parlamentu. Bude to veľká zmena, ale už sa teším, že sa konečne budem pýtať ja. Sme prepojení s ľuďmi, ktorých tu zastupujeme. To je základný kameň našej parlamentnej demokracie a našich slobôd. Mojou hlavnou motiváciou preto aj naďalej bude slúžiť svojim voličom," povedala May vo svojej reči. 

I keď rozlúčkovú reč ustála May s gráciou, za aplauzu kolegov jej pri odchode z miestnosti bolo na tvári badať dojatie. Ďalšie kroky premiérky smerovali ku kráľovnej Alžbete II., ktorej podala demisiu. Tá následne premiérsku štafetu odovzdala Borisovi Johnsonovi, ktorého už očakávajú na legendárnej Downing Street č. 10. May mu už ako radová poslankyňa, prisľúbila svoju plnú podporu.

Nový britský premiér nepatrí medzi najobľúbenejších politikov

Egocentrický klaun, klamár, populista, narcis či britský Trump - aj takto nazývajú nového britského premiéra Borisa Johnsona. V poslednom období opakoval, že koncom októbra vyvedie Britániu z Európskej únie, nech sa stane, čo sa stane. Slovenskí europoslanci sa ale k nemu stavajú dosť zdržanlivo.

Päťdesiatpäťročný Boris Johnson vie využiť každú príležitosť, aby zaujal. Na rozdiel od podobného Trumpa ale absolvoval excelentné školy. Kedysi by v Spojenom kráľovstve s podobnými výčinmi nemal šancu, teraz však doba praje politikom tohto typu. V otázke brexitu menil názory - raz sa prikláňal ku zotrvaniu v únii, inokedy rozhodne vystupoval za vystúpenie. Aj pre poslancov Európskeho parlamentu bude téma brexitu, zdá sa, jedna z najdôležitejších. No a v stredu táto inštitúcia Johnsona varovala, aby nepočítal s opätovným prerokovaním dohody, ktorú s úniou vyjednala jeho predchodkyňa. "Európska únia už nemá záujem s Veľkou Britániou diskutovať, pretože to vyjednávacie obdobie trvalo veľmi dlhý čas, vyjednali sa podmienky, ktoré sú pre obidve strany akceptovateľné a kompromisné," povedala slovenský europoslankyňa Monika Beňová. 

Nástupom Borisa Johnsona do premiérskeho kresla sa teda zvyšuje pravdepodobnosť tvrdého brexitu. "Ak sa to udeje, tak to bude mať zlé dôsledky pre Britov, ale aj zlé dôsledky pre nás v Európskej únii, aj pre Slovensko," povedal Vladimír Bilčík. 

Napriek radikálnym vyjadreniam Johnsona je stále možný odsun Brexitu na neskôr, prípadne, že odchod vôbec nebude. "Aj ako sa rozprávam v našej frakcii s britskými labouristami, tak brexit ako keby si už neželal nikto, ako keby chceli jednak odloženie brexitu a usporiadanie nového referenda, alebo úplne stiahnutie žiadosti o vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie," povedala Róbert Hajšel z Aliancie demokratov a socialistov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy