Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Najväčší zadržaný nález. Úrady na lodi našli 8,8 ton slonoviny
Zdielať na

VIDEO: Najväčší zadržaný nález. Úrady na lodi našli 8,8 ton slonoviny

SINGAPUR / Singapurské úrady zadržali takmer 9 tisíc kilogramov slonoviny, čo považujú doposiaľ za svoj najväčší úlovok. Zároveň odhadujú že kly v hodnote 12,9 milióna dolárov pochádzajú až z 300 slonov.

Úrady tiež zadržali ďalších 11,9 ton šupín z luskona krátkochvostého, informuje portál BBC. Predpokladajú, že pochádzajú z asi 2000 jedincov. Nelegálny tovar zadržali po tom, čo dostali tip z čínskej strany. 

Zásah vykonali v nedeľu na nákladnej lodi prichádzajúcej z Demokratickej republiky Konga, ktorá prechádzala Singapurom a smerovala do Vietnamu. Na kontajneroch sa uvádzalo, že obsahujú drevo. "Inšpekcia preukázala, že jeden z kontainerov obsahoval šupiny a slonovinu," informoval v stanovisku colného úradu. 

Zadržaný tovar bude teraz zničený. Nejde ale o prvý prípad, kedy zaistili v Singapure nelegálnu slonovinu. Krajina zaznamenala od apríla 37,5 ton šupín z luskona krátkochvostého, ktoré sa snažili pašeráci previezť. 

"Singapur bol vždy neúmyselne zapojený do svetového obchodu so slonovinou z dvoch dôvodov: jeho globálna dostupnosť, ako aj prítomnosť malého domáceho trhu, na ktorom sa slonovina pred rokom 1990 môže legálne predávať,“ uviedol Kim Stengert, šéf mediálneho odboru Svetového fondu na ochranu prírody. 

Slonovina sa používa ako dekorácia a tiež v tradičnej medicíne v Ázii. V Ázii je tiež vysoký dopyt po šupinách luskona krátkochvostého, ktoré sa tiež využívajú  v tradičnej čínskej medicíne. Podľa singapurského zákona o ohrozených druhoch je maximálna pokuta za nezákonný dovoz, vývoz a opätovný vývoz voľne žijúcich živočíchov pokuta do 370 000 dolárov alebo dvojročné väznenie.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade. Pasažier v kufri pašoval orangutana: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy