Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V ilegálnej liečebni organizovali bitky medzi pacientmi. Svojich klientov držali proti ich vôli
Zdielať na

V ilegálnej liečebni organizovali bitky medzi pacientmi. Svojich klientov držali proti ich vôli

Archívne video

Najmenej šesť ľudí zahynulo pri požiari psychiatrickej liečebne v ukrajinskej Odese. Požiar vypukol na streche a rýchlo sa rozšíril.

OMSK / V Rusku odhalili ilegálnu liečebňu, v ktorej zaobchádzali s pacientmi veľmi neľudským spôsobom. Sťažovať sa nebolo komu, keďže ich držali proti ich vôli a pod hrozbou násilia im zakazovali komunikáciu s okolitým svetom. Nielenže riaditeľ zariadenia nemal potrebné povolenia na prevádzku, ale ani len lekárske vzdelanie.

Ruská polícia na juhu Sibíri v meste Omsk odhalila ilegálnu liečebňu pre závislých na alkohole a drogách. Hovokyňa ministerstva vnútra Irina Volková vo štvrtok podľa agentúry Tass povedala, že klienti tam boli držaní proti svojej vôli a nesmeli komunikovať s príbuznými. Polícia zadržala dvoch ľudí, ktorí zariadenie viedli bez potrebného povolenia od roku 2017. 

Klienti si sťažovali, že proti nim boli používané hrozby násilia. Podpísať im navyše dali dokumenty, v ktorých súhlasili s pobytom v liečebni. Ošetrovatelia ich zamykali v miestnostiach so zamrežovanými oknami a pripútali ich k posteliam. Ak nepočúvali, boli bití. 

V liečebni boli organizované bitky medzi pacientmi. Príbuzní za ich "odvykaciu liečbu" platili mesačne okolo 15.000 až 20.000 rubľov (200 až 300 eur). Jedna z pacientok strávila v tomto zariadení skoro rok. Za obete podvodníkov zatiaľ identifikovali osem ľudí a polícia pátra po ďalších.

Na podmienky sa závislí sťažovať nemohli, lebo mali zákaz komunikovať s ľuďmi mimo zariadení. A keď už výnimočne smeli telefonovať, kontroloval ich pri tom personál.

Bez povolení a vzdelania 

Riaditeľ liečebne nemal podľa omských vyšetrovateľov lekárske vzdelanie ani potrebné povolenie pre to, aby smel liečiť ľudí.

U zadržaných policajti našli plynovú pištoľ, predmet pripomínajúci obrannú pištoľ a veľké množstvo silných medikamentov

Policajti zastavili šoféra bez vodičského preukazu. Tvrdí, že je závislý na šoférovaní. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy