Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dopravca dostal miliónovú pokutu za smrť cestujúceho, ktorý sa vyklonil z okna
Zdielať na

Dopravca dostal miliónovú pokutu za smrť cestujúceho, ktorý sa vyklonil z okna

Archívna reportáž

Európska únia chce riešiť problém s meškajúcimi vlakmi

LONDÝN / Britský železničný dopravca musí zaplatiť pokutu milión libier za tragickú smrť mladíka, ktorý sa vykláňal z okna idúceho vlaku. Súd totiž tvrdí, že nálepka, ktorá varuje pred vykláňaním sa z okna, nebola dostatočne viditeľná. Spoločnosť na seba zobrala všetku zodpovednosť. 

V auguste 2016 sedel 24-ročný Simon Brown vo vlaku, ktorý mal namierené z letiska Gatwick do Londýna. Do cieľovej stanice už ale nedorazil. Blízko Wandsworth Common sa mladík vyklonil z okna vlaku, ktorý šiel rýchlosťou 98 kilometrov za hodinu a hlavou narazil do oceľového nosníku blízko trate, uvádza portál BBC

Dopravca priznal, že porušil bezpečnostnú smernicu a rodine zosnulého sa ospravedlnil. Podľa správy z vyšetrovania nebol totiž nápis, ktorý varuje pred vykláňaním z okien vlaku dostatočne viditeľný, pretože sa v jeho okolí vyskytovalo ďalších šesť oznámení. "Bolo to tragické korporátne pochybenie v inak dobre fungujúcej spoločnosti," uviedol sudca Jeffrey Pegden. Podľa rozsudku musí spoločnosť zaplatiť milión libier a k tomu náklady vo výške 52 000 libier.

"Bez ohľadu na uložený trest dúfame, že sa dopravná spoločnosť poučí z našej tragédie a budú brať vážnejšie svoje povinnosti voči cestujúcim," uviedla rodina Browna. Štátna inšpekcia navyše vyzvala všetkých dopravcov, aby zvážili zabezpečenie sťahovacích okien. Zákaz vykláňania z okien vlaku platí všeobecne vo všetkých krajinách a na všetkých železniciach sveta.

Hrozivo vyzerajúca nehoda sa stala aj v Sydney, kde dieťa pri nastupovaní nešťastne spadlo pod vlak. Našťastie to malo šťastný koniec. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy