Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Už niekoľko dní Ružomberok pravidelne navštevuje mladý medveď. Neodplašia ho už ani policajné sirény
Zdielať na

Už niekoľko dní Ružomberok pravidelne navštevuje mladý medveď. Neodplašia ho už ani policajné sirény

Mestskú časť v Ružomberku pravidelne navštevuje mladý medveď. Na ľudí si zvykol natoľko, že sa už nebojí ani len policajných sirén.

RUŽOMBEROK / Okrajovú časť Ružomberka Malé Tatry už niekoľko ostatných dní pravidelne navštevuje mladý medveď. Zviera sa okrem ochranárov snažia odplašiť aj mestskí a štátni policajti.

Mladý, dvoj až trojročný medveď si na policajné sirény veľmi rýchlo zvykol. Napriek rozhorčeniu tunajších obyvateľov muži zákona nič viac robiť nemôžu. 

"Mestská polícia ho odtlačila autom doslova, medveď obišiel okolo kontajnera a pokračoval ďalej," vysvetľuje obyvateľ ružomberskej časti Malé Tatry. "Bývam tu už vyše 30 rokov a v živote tu medvede neboli. Dnes nám napríklad bazén roztrhal," dodáva obyvateľka. 

"Nevykazuje také zmeny správania, žeby bol rizikový pre ľudí. Od minulého týždňa sme tu ráno, večer, snažíme sa to sledovať a vytláčať z intravilánu," približuje riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko. Zvažovali aj odchyt a prevoz do Bojnickej zoologickej záhrady, tam však majú plné kapacity.

Mladého medveďa sa snažili odohnať od ľudských príbytkov štipľavým sprejom aj petardami. Ľahko dostupná potrava je však pre neho neodolateľným lákadlom. "Bojím sa, že ľudia z hľadiska strachu a z hľadiska záchrany holého života a svojho bezpečia vezmú spravodlivosť do vlastných rúk," poznamenáva primátor Ružomberka Igor Čombor. 

Dlhodobo neriešený problém 

Podľa primátora predstavujú premnožené medvede pre mesto dlhodobo neriešený problém. S prosbou o pomoc sa preto obrátil priamo na ministra životného prostredia. Aktuálny prípad z Malých Tatier je podľa neho len povestnou poslednou kvapkou.

"V prípade, že tento tlak neskončí, tak sme pripravení aj na elimináciu. Stále usmrtenie považujeme za krajné a posledné riešenie," konštatuje Pavol Majko. O osude mladého medveďa sa teda rozhodne v najbližších dňoch.

Medzi Žilinou a Martinom je jedna oblasť, ktorú veľmi radi vyhľadávajú medvede, tie však miestnym robia veľké problémy. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy