Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Austrálii našli odkaz vo fľaši z roku 1969. Pátrajú po majiteľovi
Zdielať na

V Austrálii našli odkaz vo fľaši z roku 1969. Pátrajú po majiteľovi

JUŽNÁ AUSTRÁLIA / Austrálsky otec a syn hľadajú autora 50 rokov starého odkazu vo fľaši, ktorý našli na južnom pobreží Austrálie. Podľa toho, čo stojí v liste, odkaz napísal vtedy trinásťročný anglický emigrant Paul Gilmore počas cesty na lodi pozdĺž juhoaustrálskeho pobrežia.

Austrálčan Paul Elliott povedal, že jeho deväťročný syn Jyah fľašu našiel na pláži na pobreží štátu Južná Austrália, kam sa vydali rybárčiť. Autor v odkaze zo 17. novembra 1969 napísal, že jeho rodina sa rozhodla emigrovať z Británie do Austrálie a udal aj adresu na predmestí Melbourne, kam sa Gilmore mal nasťahovať. Prípadného nálezcu chlapec žiadal, aby na melbournskú adresu na list odpovedal. To už Elliottovci urobili a k ​​hľadaniu pisateľa využili aj modernejšie prostriedky ako je sociálna sieť.

Svoju polohu anglický chlapec udal ako "1000 míľ východne od Freemantle", mesta na západoaustrálskom pobreží. Fľaša bola nájdená na západnom pobreží Eyreovho polostrova, ktorý je súčasťou štátu Južná Austrália.

V 60. rokoch minulého storočia emigrovali do Austrálie státisíce Britov potom, čo im austrálska vláda začala finančne prispievať na zaplatenie cesty. Deti cestovali zadarmo. Štvrtina britských imigrantov sa ale počas pár rokov vrátila späť do svojej vlasti, keďže život v Austrálii nenaplnil ich očakávania.

Vlani bol na piesočnatej pláži v odľahlej oblasti Západná Austrália objavený vôbec najstarší odkaz vo fľaši. Rodina z austrálskeho mesta Perth ho našla takmer 132 rokov po tom, čo bol vhodený do mora z nemeckej lode v Indickom oceáne. List bol súčasťou experimentu nemeckého námorného observatória, ktorý sa týkal námorných trás.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy