Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vláda apeluje na občanov: Myslite na svoje zdravie, pospite si
Zdielať na

Vláda apeluje na občanov: Myslite na svoje zdravie, pospite si

Archívna reportáž

Odborník v archívnej reportáži radí, čo zaberá na lepší spánok.

LONDÝN / Britská vláda sa chystá presviedčať občanov, že by mali v noci dlhšie spať, aby tak čo najlepšie chránili svoje zdravie. V oficiálnom dokumente, ktoré pripravilo ministerstvo zdravotníctva, chce ľuďom okrem iného predstaviť vedecké argumenty, prečo by ľudia mali pravidelne spať aspoň sedem hodín. Zároveň chce ministerstvo ľudí varovať, že chronický nedostatok spánku môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, vrátane vyššieho rizika obezity, infarktu, cievnych mozgových príhod alebo depresie.

O návrhu vlády informoval denník The Times. Podľa toho minister zdravotníctva Matt Hancock v odporúčaniach určených verejnosti po prvýkrát bude klásť veľký dôraz na dostatok kvalitného spánku, no bude sa venovať aj dlhodobým preventívnym opatreniam v boji proti fajčení a obezite. "Ak človek nespí denne aspoň sedem až deväť hodín, spôsobí to škody na jeho fyzickom aj duševnom zdraví, vrátane zvýšeného rizika obezity, mŕtvice, infarktov, depresie a úzkosti. Vzhľadom na to, že až tri štvrtiny britských dospelých spí pravidelne menej ako sedem hodín, máme pred sebou veľké množstvo práce," citoval The Times z vládneho dokumentu. 

​Britský kabinet chce poukázať aj na to, že podľa výskumu zverejneného v odbornom periodiku Journal of Intensive Care Medicine má nedostatok spánku negatívny vplyv na rýchlosť zotavenia z chorôb a úrazov, pričom nemocniční pacienti sa často sťažujú na nekvalitný spánok. Vláda chce preto vydať nové pokyny pre štátne zdravotníctvo, ktoré sa majú zaoberať práve spánkom. Personál napríklad bude mať v popise práce zaistiť pacientom pokoj na spánok a rušiť ich len v prípade, že na to budú mať dobrý dôvod. 

The Times okrem iného odkazuje aj na štúdie, ktoré dokázali, že každú hodinu, ktorú človek spí menej ako je odporúčaných sedem hodín, sa zvyšuje riziko ochorenia cukrovkou druhého typu o 10 percent.

​Dlhodobé odkladanie spánku sa podľa odborníka nedá tak ľahko dospať. Navyše, telo vám to nemusí tak ľahko odpustiť. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy