Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Potápači narazili pri britskom pobreží na obriu medúzu veľkú ako človek
Zdielať na

Potápači narazili pri britskom pobreží na obriu medúzu veľkú ako človek

CORNWALL / Medúza veľká ako človek. To sa podarilo objaviť potápačom pri britskom pobreží Cornwall. Podľa odborníkov napriek svojej desivej veľkosti nie je nebezpečná.

Potápači objavili v mori neďaleko juhozápadného pobrežia Anglicka 1,5 metra veľkú medúzu. V blízkosti morského živočícha o veľkosti človeka zotrvali asi hodinu, než odplávali, napísal britský denník The Guardian.

Na priesvitný kolos s oficiálnym názvom Medusa Rhizostoma narazila spolu s kolegom biologička a moderátorka Lizzie Daly, ktorá skúmala more pre svoj seriál Wild Ocean Week.

"Tak veľkú (medúzu) som nikdy nevidela. Pozorovali sme niekoľko menších medúz na jednom peknom útese v blízkosti a potom sa z tmy vynoril tento obrovský, nádherný kus," povedala Daly.

https://twitter.com/BBCNewsbeat/status/1150723644374622209

Do teplejších pobrežných vôd pri západnom Anglicku zamieria každý rok z Atlantického oceánu tisíce medúz. Ľudia ich nachádzajú vyplavené na plážach predovšetkým v máji a v júni.

Medusa Rhizostoma zvyčajne meria až jeden meter a váži približne 25 kilogramov, uviedla nadácia The Wildlife Trusts. O ich živote toho nie je veľa známe.

Daly a jej spolupracovník Dan Abbott uviedli, že pokojné správanie živočícha ich neprekvapilo. Ľudí podľa nich táto medúza neohrozí a jej popŕhlenie väčšina z nich ani nepocíti. "Väčšina ľudí by sa hneď bála, ale nie je nebezpečná. Je to majestátne stvorenia," dodali.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy