Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chorvátsko sa chystá prijať euro. Túto myšlienku podporuje aj Slovensko
Zdielať na

Chorvátsko sa chystá prijať euro. Túto myšlienku podporuje aj Slovensko

Chorvátsko chce vstúpiť do eurozóny. Na stretnutí ministrov financií im vyjadril podporu aj náš minister financií Ladislav Kamenický.

ZÁHREB / Chorvátsko, najmladší člen Európskej únie, by chcelo čo najskôr zaviesť používanie eura aj na svojom území. Na stretnutí ministrov financií im vyjadril podporu aj náš minister financií Ladislav Kamenický. Jediným mínusom Chorvátska pri zavádzaní eura je obrovský dlh, ale ich ekonomika rastie rýchlejšie ako priemer eurozóny.

Chorváti vstúpili do únie ako poslední v roku 2013 a netaja sa tým, žeby radi čo najrýchlejšie prijali aj euro. Podporu slovenska majú. "Budeme určite podporovať pri vstupe do eurozóny," tvrdí minister financií Ladislav Kamenický (SMER-SD). 

Chorváti sú momentálne v akejsi čakárni na euro potom, čo minulý týždeň Európsku komisiu a centrálnu banku požiadali o zaradenie do systému ERM II. Po stretnutí s kolegami v Bruseli mali dobrý pocit aj Chorváti. "Reakcia bola veľmi pozitívna. Bude to ale niekoľko-mesačný proces, na ktorý sa musíme dobre pripraviť. Musíme ešte splniť viacero kritérií," poznamenal chorvátsky minister financií Zdravko Marić. 

Vývoj chorvátskej ekonomiky tomuto zámeru pomáha 

Jedna vec ale je chcieť a mať podporu a druhá vec, mať na to, a vyzerá to tak, že Chorváti na to majú.
Chorvátom rastie ekonomika lepšie ako priemer eurozóny, rastie aj zamestnanosť. Musia sa ale popasovať najmä s jedným problémom. "Ak znížia svoj pomerne vysoký dlh k výkonu ekonomiky, tak je reálne, aby dostali palubný lístok," vysvetľuje analytik J&T banky Stanislav Pánis. 

Po prijatí eura odľahne státisícom Slovákom, ktorí každoročne mieria k Jadranu. Aj štatistiky hovoria, že v sezóne ide kuna na dračku. "Zásoby na pobočkách od mája do septembra veľmi silne vzrastú," približuje hovorca Tatrabanky Boris Fojtík. "Podľa našich kartových transakcií Chorvátsko už dlhoročne kraľuje dovolenkovým destináciám," dodáva hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. 

Pri vstupe podporujeme aj Bulharsko 

Ak by teda o niekoľko rokov Brusel Chorvátom povedal dobro došli, množstvu Slovákov by to tak uľahčilo večné prepočítavanie, koľko stojí točeno pivo, pleskavica, či ligne na žaru. Chorvátsko nie je jediná krajina, ktorú podporujeme. "Slovenská republika bilaterálne pomáha aj Bulharsku," potvrdil Kamenický. Medzi krajinami, ktoré chcú čo najskôr prijať euro sú ešte Rumuni, tam to však nebude také jednoduché. Naopak do eurozóny sa neponáhľajú Česi, Maďari či Poliaci, Dáni a Briti si vydobyli trvalú výnimku z menovej únie.

Testy Európskej komisie podľa Matečnej preukázali dvojakú kvalitu potravín. Nie všetci s ňou súhlasia. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy