Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Europoslanci rozhodli! Novým predsedom Európskeho parlamentu Talian David-Maria Sassoli
Zdielať na

Europoslanci rozhodli! Novým predsedom Európskeho parlamentu Talian David-Maria Sassoli

Archívna reportáž

V Štrasburgu si Európsky parlament v druhom kole voľby zvolil svojho predsedu. Tým sa stal taliansky socialista David-Maria Sassoli.

Google News Button Sledovať správy

ŠTRASBURG / Európsky parlament si zvolil svojho predsedu. Favoritom pre tento post bol nakoniec taliansky socialista David-Maria Sassoli. Talianskeho kandidáta podporili všetky tri najsilnejšie frakcie v europarlamente. Ďalšími kandidátmi boli Ska Keller z Nemecka, Španielka Sira Rego a český politik Jan Zahradil. Europoslanci si nakoniec zvolili za predsedu Taliana Sassoliho, získal 345 hlasov.

Europarlament zvolil novým predsedom talianskeho socialistu Sassoliho, ktorý získal 345 hlasov. Český konzervatívec Zahradil skončil druhý so 160 hlasmi. Tretia skončila nemecká spolupredsedníčka europarlamentnej skupiny zelených Ska Kellerová so 119 hlasmi."EÚ musí brať ohľady na to, že jednotlivé regióny sú rôzne," povedal nový šéf Európskeho parlamentu. "Parlament bude obhajovať slobodu, solidaritu aj vládu práva," dodal Sassoli.

Európsky parlament (EP) si v stredu od rána volil svojho predsedu na najbližšieho dva a pol roka. Prekvapivo medzi nominantmi chýba bulharský expremiér Sergej Stanišev, ktorého na post predsedu EP v utorok po náročných viacdňových rokovaniach navrhli lídri členských štátov EÚ na summite v Bruseli. Výrazným favoritom bol doterajší podpredseda EP, Talian David-Maria Sassoli.

​Okrem svojej materskej frakcie Pokrokové spojenectvo socialistov a demokratov (S&D) mu totiž vyslovili podporu aj Európska ľudová strana (EPP) a Obnovme Európu (bývalá Aliancia liberálov a demokratov za Európu, ALDE), teda tri najsilnejšie frakcie v EP, ktoré majú spolu 444 z celkového počtu 751 europoslancov.

V prvom kole predsedu nezvolili 

Najviac hlasov získal taliansky socialista David-Maria Sassoli, ktorého podporilo 325 poslancov najsilnejších europarlamentných skupín. K potrebnej väčšine z 662 odovzdaných hlasov mu chýbalo sedem. Druhý skončil český konzervatívec Jan Zahradil, pre ktorého hlasovalo 162 poslancov, tretia bola nemecká spolupredsedníčka frakcie zelených Ska Kellerová so 133 hlasmi. Druhé kolo tajnej voľby začalo krátko pred poludním.

Do druhého kola boli prihlásení rovnakí kandidáti. Okrem spomínanej trojice je to ešte Španielka Sira Regiová, ktorú nominovala ľavicová skupina GUE / NGL a ktorá v prvom kole získala 42 hlasov. ​Na zvolenie predsedu EP je potrebná absolútna väčšina platných odovzdaných hlasov, teda 50 percent plus jeden hlas. Pokiaľ by nebol šéf EP známy ani po druhom kole, došlo by na tretie hlasovanie podľa rovnakých pravidiel. Do prípadného štvrtého kola by postúpili dvaja najsilnejší kandidáti a predsedom by sa stal ten, ktorý bude mať väčšiu podporu.

Podľa Deutsche Welle a Politica bolo pravdepodobné, že voľba predsedu EP bude viackolová. Okrem Sassoliho kandidovali v prvom kole aj nemecká europoslankyňa Ska Keller (Zelení - Európska slobodná aliancia), Španielka Sira Rego (Európska zjednotená ľavica - Severská zelená ľavica, GUE/NGL) a český politik Jan Zahradil (Európski konzervatívci a reformisti, ECR). Po zvolení nového predsedu by si plénum malo v stredu vybrať 14 podpredsedov a piatich kvestorov.

Medzi europoslancami silno rezonovala aj voľba šéfa Európskej komisie

"Vysoké posty v európskych inštitúciach by mali obsadzovať iba ľudia, ktorí prešli voľbami, ale politika je umenie možného," tvrdí europoslankyňa Monika Beňová zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov. "Je to neštandardná situácia, je to taká, dá sa povedať, facka parlamentu," myslí si europoslanec Peter Pollák z Európskej ľudovej strany. 

Keď sa vyriešia personálne otázky, europoslanci budú rozhodovať o tvorbe európskeho rozpočtu. Viac vo videu: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy