Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Anglikánska cirkev ide s dobou. Predstavili digitálne desatoro
Zdielať na

Anglikánska cirkev ide s dobou. Predstavili digitálne desatoro

Archívna reportáž

Internet okrem všetkého dobrého podnietil aj vznik a podporu nenávisti, ktorá je často anonymná

CANTERBURY / Novej dobe sa prispôsobujú aj niektoré cirkvi. V pondelok predstavila tá anglikánska prvú sadu nových "digitálnych prikázaní". Cirkev sa tak snaží dohliadať a zúčastňovať sa aj digitálneho života svojich veriacich. Nové prikázania predstavil canterburský arcibiskup Justin Welby , a ako inak, prostredníctvom sociálnej siete.

"Digitálne desatoro" podľa anglikánskej cirkvi odráža základné kresťanské hodnoty, podľa ktorých by sa mali utvárať nové a záväzné pravidlá vzťahov na sociálnych sieťach. Ľudia podľa CNN navyše v internetovom prostredí môžu týmto zásadám sľúbiť vernosť prostredníctvom akejsi digitálnej charty. "Sociálne médiá umožňujú bezprostrednú, interaktívnu a otvorenú konverzáciu. Ak ale užívatelia porušujú zásady zdravého rozumu a sú zlí, všetko sa pokazí," tvrdí cirkev. 

Podľa arcibiskupa sú pravidlá platné ako pre kresťanov, tak pre iné vierovyznania aj pre ateistov. "Sociálne siete zmenili náš spôsob života. V online priestore môžeme buď posilňovať súčasnú prúd cynizmu a urážok, alebo môžeme naopak zdieľať radosť a láskavosť," uviedol arcibiskup Welby. 

V čoraz väčšom rozmachu sociálnych médií zaznievajú hlasy, že by sa mali prístupy na sociálne siete limitovať, napríklad veko. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy