Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Tornádo sa prehnalo mestom na severovýchode Číny, poničilo všetko, čo mu stálo v ceste
Zdielať na

VIDEO: Tornádo sa prehnalo mestom na severovýchode Číny, poničilo všetko, čo mu stálo v ceste

Tornádo zasiahlo provinciu Liao-ning a najväčšie škody spôsobilo v meste Kchaj-jüan, kde žije zhruba pol milióna Ľudí. Podľa Štátnej televize CCTV tú poškodilo Takmer 3600 domov.

PEKING / Severovýchodnú časť Číny zasiahlo tornádo. Podľa štátnych médií pri ňom prišlo o život šesť ľudí a ďalšie zhruba dve stovky osôb sa zranilo.

Mestom Kchaj-jüan na severovýchode Číny sa v stredu večer prehnalo tornádo, ktoré spôsobilo značné materiálne škody a vyžiadalo si životy šiestich ľudí. Informovali o tom štátne médiá s tým, že 190 osôb utrpelo zranenia.

Tornádo zasiahlo priemyselnú zónu, kde podľa televízie CCTV poničilo továrne, zariadenia a takmer 3600 domov. Viac ako 210 ľudí zachránili a ďalších 1 600 evakuovali.

Dodávky elektrickej energie by domácnostiam v meste, ktoré leží v provincii Liao-ning, mali obnoviť v priebehu štvrtka. V prípade podnikov by sa tak malo stať v priebehu troch dní, uvádza CCTV.

V Číne nie sú bežné

Tornáda nie sú v Číne bežné. V roku 2016 tu pri tornáde, spojenom s krupobitím, prišlo v južnej provincii Ťiang-su o život 98 osôb. 

Čínsky meteorologický úrad v utorok varoval, že klimatické zmeny môžu spôsobiť viac extrémnych poveternostných udalostí. V tomto roku už niektoré regióny zasiahli povodne, sucho a extrémne vysoké teploty.

V niektorých oblastiach boli tento rok zaznamenané rekordné dažde a 40 meteorologických staníc zaznamenalo rekordne vysoké teploty. Severočínska provincia Che-pej navyše vydala varovanie pred extrémnymi teplotami. Vo veľkých mestách by mali stúpnuť nad 40 stupňov Celzia. To ohrozuje úrodu obilia.

Mexické mesto Guadalajara pokryla silná vrstva ľadu po prudkej búrke s intenzívnym krupobitím. Na niektorých miestach sa vytvorila ľadová pokrývka vysoká až 1,5 metra. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy