Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Levoču zasiahla supercelárna búrka. Pozrite si video, diaľnica zmizla pod vodou
Zdielať na

Levoču zasiahla supercelárna búrka. Pozrite si video, diaľnica zmizla pod vodou

LEVOČA / Na východe v stredu napoludnie udreli silné letné búrky. Najprv prišli hromy a blesky, potom sa pridal intenzívny lejak. Pri Levoči pravdepodobne vyčíňala supercela. Vody bolo toľko, že sa ňou autá brodili ešte aj na diaľnici.

Nad Levočou sa v stredu prehnala, približne okolo 14:00, supercela. Vzácna forma búrky spôsobila na diaľničnom úseku dôsledkom zosuv pôdy. Zemina sa splavila až na diaľničný privádzač Levoča. Na odstránenie nánosov zeminy a bahna zavolali na pomoc techniku a personál z Mengusoviec. 

​​"Následkom masívneho dažďa sa neskôr v km 349,00 (smer BA) zosunula časť zeminy a kameňov zo svahu - pôdu s kameňmi zadržali zvodidlá, časť sa zosunula do rigola a malá časť zasiahla odstavný pruh, diaľnica D1 paralyzovaná nebola. Svah budeme musieť spevniť," uvádza vo svojom stanovisku na FB Národná diaľničná spoločnosť. 

Voda tiekla po ceste ešte aj dve hodiny po búrke

Bola to krátka búrka, za to intenzívny lejak. Ľudia mali vodu nielen v záhradách ale aj v pivniciach či v garážach. Odčerpávať ju pomáhali hasiči."Deje sa vlastne to, čo sa deje v lete - teplý a vlhký vzduch, ktorý obsahuje veľmi veľa vlhkosti, spôsobí nárast mohutnej búrkovej oblačnosti a takýto oblak obsahuje niekoľko tisíc ton vody. Keď sa táto voda dostane na zemský povrch, samozrejme, že spôsobí problémy," informuje meteorologička Miriam Jarošová. 

Prešovom sa prehnala mohutná letná búrka. Sprevádzal ju mohutný víchor, ktorý vyvracal stromy. Viac vo videu: 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy