Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trump označil stretnutie s Kim Čong-unom v KĽDR za veľký deň pre svet. Pozval ho do Washingtonu
Zdielať na

Trump označil stretnutie s Kim Čong-unom v KĽDR za veľký deň pre svet. Pozval ho do Washingtonu

PCHANMUNDŽOM / Americký prezident Donald Trump sa stretol po tretíkrát s vodcom KĽDR Kim Čong-unom. Spoločne prekročili demarkačnú líniu a ako prvý prezident USA na krátko vstúpil na územie KĽDR. Podľa slov Trumpa bola pre neho prekročenie línie cťou.

Išlo o krátke stretnutie, ku ktorému šéf Bieleho domu Kim Čong-una vyzval pri príležitosti svojej návštevy Južnej Kórey.  Oba vodcovia si na demarkačnej línii potriasli rukou, a potom vykročili smerom na severokórejské územie. Následne sa vrátili na južnú stranu, kde sa stretli s juhokórejským prezidentom. Podľa CNN Trump pozval Kima na stretnutie do Washingtonu.  "Toto je historický moment," poznamenal  Kim Čong-un ku krátkej návšteve Trumpa na severokórejskej pôde. "Rád vás zase vidím. Nečakal som, že sa s vami stretnem na tomto mieste," uvítal Trumpa. 

"Prekročiť líniu mi bolo veľkou cťou," povedal Trump a dodal, že medzi ním a Kimom panuje veľké priateľstvo. "Je to veľký deň pre svet," poznamenal na medzikórejskej hranici. "Verím, že toto je výraz jeho ochoty vzdať sa nešťastnej minulosti v prospech novej budúcnosti," vyhlásil Trump. Kim Čong-un uviedol, že "bol veľmi prekvapený Trumpovou ponukou stretnúť sa." Podľa neho bude mať toto stretnutie len pozitívny vplyv na ďalší vývoj a označil vzťah s americkým prezidentom za skvelý. Celé stretnutie trvalo približne 50 minút. 

Hovorkyňa Bieleho domu mala potýčku 

Nová tlačová hovorkyňa Bieleho domu Stephanie Grishamová sa zaplietla do konfliktu s doprovodom Kim Čong-una. Utrpela pomliaždeniny potom ako s nasadením všetkých síl riešila konflikt so Severokórejcom. Neskôr už komunikovala s novinármi pred Domom slobody, v ktorom rokoval Trump s Kimom. 

Spojené štáty požadujú, aby sa Severná Kórea najskôr vzdala vývoja jadrových zbraní. Až potom sú ochotní odvolať sankcie uvalené na KĽDR za jej jadrové a raketové zbrojné testy.  Pchjongjang by zase rád videl postupné rušenie hospodárskych sankcií výmenou za kroky v odzbrojovacom procese. 

Donald Trump už začal svoju kampaň na prezidenta v ďalších voľbách. Viac vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy