Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Horskí záchranári: Zábrany na Tomášovský výhľad netreba, turisti sa musia správať takto
Zdielať na

Horskí záchranári: Zábrany na Tomášovský výhľad netreba, turisti sa musia správať takto

SLOVENSKÝ RAJ / Koncom minulého týždňa otriasol turistami hrozivý pád v Slovenskom raji. Poľská turistka na Tomášovskom výhľade stratila rovnováhu a zrútila sa z výšky 35 metrov. Podľa horských záchranárov je šťastím, že išlo o ojedinelú tragédiu. Turisti totiž na obľúbenej vyhliadke poriadne riskujú. Horskí záchranári preto radia, čo určite na takomto výhľade, či v horách nerobiť.

Podľa horských záchranárov je najhoršou vecou ktorú turisti na Tomášovskom výhľade robia, je sadnúť si takto na hranu dosky so spustenými nohami do voľného priestoru. "Už pri tom sadaní na tú hranu môže dôjsť k strate rovnováhy a pádu dole tou stenou. Dokonca tam kolegovia videli aj takých, ktorí tam robili stojky a fotili sa. Takže toto by som určite nerobil," povedal horskí záchranár Ján Knuteľ. 

Predsa len, po strate rovnováhy čaká každého 35 metrový pád. Na kolmej stene sa nemá už o čo zachytiť. Kamenisté podložie pod vyhliadkou je zárukou istej smrti. "Robia si fotografie, len aby mali čo naj adrenalínovejšie zábery. A potom to môže skončiť takýmto nešťastím," poznamenal náčelník HZS Slovenský raj Ivan Krajčír. 

Zábrany na Tomášovskom výhľade netreba 

Tragédia turistky zasiahla aj iných. Zdá sa že sa ľudia poučili. Po návšteve výhľadu pár dní po tragédii mali turisti rešpekt. Aj podľa záchranárov je najbezpečnejšie 2 až 3 metre od hrany plošiny, keďže aj táto vzdialenosť ponúka peknú panorámu. Hoci po tragédií ľudia žiadali zábrany na Tomášovskom výhľade, podľa odborníkov nič také nehrozí a ani to nie je potrebné. "Ja už robím pri Horskej službe 27 rokov a za tú dobu sa stali 2 smrteľné úrazy," pokračoval Knuteľ. "Neviem si osobne predstaviť, aké zábradlie, aký plot by tam musel byť vysoký. Ako zabránime tomu, aby ľudia v snahe uloviť si záber nám neprekračovali ten plot, a aby nebola tá situácia ešte horšia," dodal  Tomáš Dražil, riaditeľ správy Národného parku Slovenský raj. 

"Samotný Tomášovský výhľad by stratil charakter Tomášovského výhľadu," poznamenal Knuteľ. 

Pozrite si reportáž o tragickom páde ženy z Tomášovského výhľadu. Ako k tomu došlo?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy