Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ak cestujete do Talianska, pozor. Za otvorené okno na aute môžete dostať pokutu
Zdielať na

Ak cestujete do Talianska, pozor. Za otvorené okno na aute môžete dostať pokutu

Archívna reportáž

ALGHERO / Muž nechal v prístave na Sardínii zaparkované svoje auto aj s pootvoreným oknom. Za to mu dal miestni policajt pokutu niekoľko desiatok eur. Podľa polície takto nabádal k trestnému činu.

Muž dostal za otvorené okno na aute od policajta pokutu 41 eur. Incident sa odohral v obľúbenej dovolenkovej destinácii v Sardínii. Informoval o tom miestny denník  La Nuova Sardegna. 

Majiteľ auta túto pokutu pokladá za absurdnú, pokutu najskôr zaplatiť nechcel, no po porade s právnikom tak urobil. Postup mestského policajta háji aj jeho nadriadený. Policajt sa riadil totiž podľa paragrafu 158 talianskeho zákona o cestnej premávke, ktorý vodičom ukladá, aby konali tak, aby zaparkované alebo zastavené vozidlo bez ich súhlasu nemohol použiť niekto iný. Toho, kto tak neurobí, je možné považovať za zodpovedného z navádzania na trestný čin. 

"Pripadá mi to absurdné," povedal pokutovaný, 77-ročný Renato Ricci, ktorý sa na stredomorskom ostrove narodil, ale teraz žije pri Turíne. Po konzultácii s právnikom pokutu teda zaplatil v lehote 5 dní a z peňaženky mu tak ubudlo len 29 eur. Cíti sa byť ale obeťou "prílišnej horlivosti a prísnosti."  Nechápe v tomto prípade, čo by sa mohlo stať tým, ktorý majú motorku alebo kabriolet. "Keď mám so sebou psa, nechávam okno vždy stiahnuté," poznamenal. "V to ráno som išiel vyvenčiť psa a išli sme nakúpiť. Po zaparkovaní auta som vzal psa, tašky s nákupom a zabudol som zavrieť okno na aute," dodal. 

Podľa nadriadeného policajta by auto mohol niekto nielen ukradnúť, ale aj uvoľniť v ňom ručnú brzdu, a tak by skončilo na ceste. 

Polícia opäť pripomína "Nezabudni na mňa v aute". Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy