Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: V Janove odpálili zvyšné dva piliery mostu, pri páde ktorého zahynulo 43 ľudí
Zdielať na

VIDEO: V Janove odpálili zvyšné dva piliery mostu, pri páde ktorého zahynulo 43 ľudí

Archívna reportáž

JANOV / Talianski pyrotechnici dnes odstrelili dva zostávajúce piliere Morandiho mosta v Janove, ktorý sa zrútil vlani 14. augusta a pripravil o život 43 ľudí. Informovala o tom agentúra ANSA, podľa ktorej kvôli akcii muselo dočasne opustiť svoje domovy 3500 ľudí.

Riadenú demoláciu prenášala talianska televízia a priamo na mieste ju sledovali talianski členovia vlády, vrátane ministra vnútra Mattea Salviniho či vicepremiéra Luigiho di Maia.

​​ Najprv bolo počuť niekoľko po sebe idúcich explózií a potom sa už mäsa betónu a ocele zosunula k zemi. Kvôli množstvu uvoľneného prachu potom sutiny začali kropiť vodné delá. Nasledoval dlhý potlesk prizerajúcich.

Morandiho most v Janove, postavený v polovici 60. rokov minulého storočia a pomenovaný po svojom autorovi Riccardovi Morandim, stál na frekventovanej diaľničnej trase a spájal talianskej vnútrozemia s talianskou i francúzskou riviérou. Jeho časť sa zrútila vlani 14. augusta a z výšky spadli tri desiatky áut vrátane českého kamiónu, ktorého vodič nehodu prežil. 43 ľudí pri nešťastí zomrelo.

Stavba nového mosta začala v stredu. Vedie ju miestny rodák, slávny architekt architekt Renzo Piano. Podľa denníka La Stampa by sa nový most mal podobať lodi. Konštrukcia z ocele má byť v noci osvietená pomocou elektriny zo solárnych panelov. Piano pre svoje rodné mesto cestnú stavbu navrhol zadarmo.

K explózii príde v 42 minúte:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy