Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obrovská explózia v muničných skladoch. Úrady nariadili evakuáciu 45 tisíc obyvateľov
Zdielať na

Obrovská explózia v muničných skladoch. Úrady nariadili evakuáciu 45 tisíc obyvateľov

Archívna reportáž

ARYS / Kazachstanská vláda nariadila v pondelok evakuovať celé mesto Arys, kde žije zhruba 45 tisíc obyvateľov. Dôvodom je séria výbuchov v muničných skladoch v priestoroch miestnej vojenskej jednotky. Oznámilo to miestne ministerstvo obrany. Príčiny explózie sa zatiaľ vyšetrujú. Média informovali, že v meste nastala panika a ľudia začali odtiaľ utekať sami.

"Ľudia opúšťajú mesto, ako môžu. Niektorí autom, iní peši, ďalší na bicykloch," tvrdia média s tým, že na amaterských záberoch z miesta je v posadí počuť výbuchy a sirény.

https://twitter.com/RT_com/status/1143096425812766721

"Evakuujeme ľudí. Byť v blízkosti mesta je veľmi nebezpečné. Vybuchujú náboje, lietajú bomby. Niektoré domy sú zničené. Úlomky dopadli na pole a vznikol požiar," uvádza jeden z vojakov, ktorý evakuuje obyvateľov mesta armádnymi vozidlami na bezpečné miesto. 

Ministerstvo obrany uviedlo, že nemá správy o prípadných obetiach či zranených. Podľa miestnych médii lekára zatiaľ vyhľadalo 34 ľudí, traja z nich mali utrpieť vážne zranenia. 

Prezident Kasym-Žomart Tokajev podľa agentúry Interfax nariadil ministrom vnútra, obrany a gubernátorovi Turkenstanskej oblasti prijať opatrenia k odstráneniu následkov výbuchu, zaistenia bezpečnosti obyvateľstva a objasniť príčiny výbuchov. 

https://twitter.com/Liveuamap/status/1143085729213554688

V meste Arys, ktoré leží na juhu krajiny, podľa prvotných správ najprv zaznela mohutná explózia. "Dnes o 09:20 miestneho času dostali hasiči hlásenie o výbuchu v sklade a následom požiari v areály vojenskej jednotky mesta Arys v Turkestánskej oblasti," uviedol v pondelok Nursultan Nurachmetov z ministerstva vnútra. 

Na mieste zasahovalo 30 hasičov a osem kusov techniky. Výbuchy boli podľa očitých svedkov počuť ešte o viac ako tri hodiny neskôr. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy