Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
FOTO: Ako zvládajú horúčavy zvieratá v ZOO? Dostávajú nanuky aj sprchu
Zdielať na

FOTO: Ako zvládajú horúčavy zvieratá v ZOO? Dostávajú nanuky aj sprchu

Archívna reportáž

BOJNICE / Horúčavy zasiahli nielen ľudí, ale aj zvieratá. Opatrovatelia zoologických záhrad musia preto zaviesť opatrenia, ako im toto obdobie spríjemniť.

Tak ako ľudia aj zvieratám hrozí dehydratácia a prehriatie pri dlhšom pobyte na slnku. Je preto pre nich dôležitý chládok a dostatočný pitný režim. Niektoré zvieratá, ako medvede a slony, majú dokonca vymoženosť vlastného bazéna vo výbehu, v ktorom sa môžu počas dňa osviežiť. 

​"V niektorých výbehoch zabezpečujeme zvieratám dostatočný tieň a chládok aj množstvom drevín. Okrem toho sa zvieratám podáva množstvo zeleniny a ovocia, z ktorej takisto dokážu prijať tekutiny," informoval hovorca Národnej ZOO Bojnice, Jaroslav Slašťan. 

Slony si najviac v horúčavách pochutia na vychladenom melóne, pri vysokých teplotách "ovocné nanuky" dostávajú aj opice, pandy červené či medvede. Náchylné na prehriatie sú malé druhy cicavcov ako sú králiky, sysle a morčatá. Tým ošetrovatelia vymieňajú vodu viackrát denne, aby sa nezohriala a nemnožili sa v nej baktérie. 

Zvieratá sa dokážu pred teplom čiastočne ochrániť aj samé. Obmedzujú fyzickú aktivitu počas dňa a napríklad také plazy majú na to aj špeciálne triky. "Proti prehrievaniu sa bránia zdržiavaním sa na chladnejších miestach, výparom vody, zrýchlenou respiráciou, alebo zmenou zafarbenia povrchu tela tak, aby odrážal slnečné  žiarenie," vysvetľuje Slašťan. 

Vo všeobecnosti sú ale zvieratá aktívnejšie pred východom slnka a po západe. Návštevníkom preto zoologické záhrady odporúčajú, aby si k nim výlet naplánovali buď v ranných, alebo podvečerných hodinách.  

Bratislavská ZOO sa môže na leto pýšiť novými prírastkami. Na čo sa môžu návštevníci tešiť si pozrite v reportáži: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy