Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trump podľa médií schválil útoky voči Iránu, ale rozmyslel si to v poslednej chvíli
Zdielať na

Trump podľa médií schválil útoky voči Iránu, ale rozmyslel si to v poslednej chvíli

WASHINGTON / Spojené štáty sa chystali v noci na piatok zasiahnuť niekoľko cieľov v Iráne v odplate za zostrelenie amerického dronu iránskymi revolučnými gardami. Vojenské údery schválil americký prezident Donald Trump, ale sám ich na poslednú chvíľu odvolal.

Iránske revolučné gardy vo štvrtok zostrelili americký bezpilotný stroj RQ-4 Global Hawk za 130 miliónov dolárov. Americká armáda tvrdí, že sa incident odohral v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Podľa iránskych revolučných gárd bol stroj zostrelený, keď zbieral dáta nad iránskym územím. Teherán chce záležitosť riešiť na pôde OSN.

Trump pôvodne schválil útoky na niekoľko cieľov, ako sú radar a raketové batérie, uviedol americký denník New York Times s odvolaním sa na zdroje z americkej administratívy. USA sa chystali udrieť pred svitaním. Lietadlá už boli vo vzduchu a lode na svojich pozíciách, ale vo chvíli, keď prišiel príkaz na zastavenie akcie, ešte neboli žiadne strely odpálené, cituje americký denník svoj zdroj.

Trump napísal, že útok odvolal desať minút pred začatím. "Boli sme pripravení k odvete v troch rôznych smeroch, keď som sa opýtal, koľko ľudí zomrie," napísal Trump. "Bude to 150 ľudí, znela odpoveď generála. Desať minút pred úderom som to zastavil, pretože by to bolo neúmerné oproti zostrelenie nepilotovaného Drone," uviedol prezident.

Vzťahy medzi USA a Iránom sú na bode mrazu od minulého roka, keď Trump oznámil, že Spojené štáty odstupujú od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. Následne Washington uvalil na islamskú republiku nové sankcie. Teherán v reakcii povedal, že v júli prestane ustanovené dohody dodržiavať a v posledných dňoch zintenzívnil produkciu nízko obohateného uránu.

Ceny ropy vo štvrtok uzavreli výrazne vyššie pre obavy, že jej dopravu cez Hormuzský prieliv by mohla ohroziť eskalácia napätia medzi USA a Iránom. Ľahká americká ropa stúpla až o 5,4 percenta na úroveň 57,07 USD za barel.

Pozrite si súvisiacu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy