Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stačilo pár minút a mláďa orla skalného by neprežilo. Ochrancovia zastavili robotníkov pri pílení
Zdielať na

Stačilo pár minút a mláďa orla skalného by neprežilo. Ochrancovia zastavili robotníkov pri pílení

BRATISLAVA / Na Slovensku neplatí všeobecné pravidlo, že zásahy na lesných pozemkoch nesmú byť vykonávané v období hniezdenia vtáctva. To sa takmer stalo osudným orlovi skalnému, ktorý si pre výchovu potomstva vybral vyschnutý strom v chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty. Tragédii sa podarilo zabrániť doslova v poslednej chvíli. Miestni členovia organizácie Ochrana dravcov na Slovensku zastavili robotníkov priamo pod hniezdom.

V stredu sa ochrancovia z Ochrany dravcov vybrali skontrolovať jediné známe hniezdo orla skalného v Bielych Karpatoch. "Vedeli sme, že v hniezde je zdravé mláďa vo veku asi sedem týždňov," povedal Marián Filípek z Ochrany dravcov na Slovensku. Po príchode na miesto ich ale vystrašil zvuk motorovej píly. "Po príchode sme zistili, že na mieste prebieha ťažba starých stromov, zopár ich už ležalo na zemi, alebo boli odtiahnuté bokom. Na suchom strome sa nachádzalo i samotné hniezdo a podľa robotníkov malo byť tiež spílené. Okamžite sme volali vedúcemu lesnej správy a dohodli zastavenie ťažby v bezpečnom okruhu, aby orly mohli mláďa vychovať. Až potom sme si uvedomili, že stačilo prísť o pár minút neskôr a došlo by k tragédii – po spílení stromu by mláďa pád určite neprežilo,“ uviedol Filípek.

"Pokiaľ budú hniezdiť, nebudeme ťažiť. Tam sa spracováva kalamita, čiže sa bude pokračovať až po výlete mladého vtáka. Či tam vôbec je, to nepotvrdím, nikto z nás ho nevidel," reagoval Ladislav Rajsmaver, vedúci pilčíkov.

Ochranári ale po tejto udalosti bijú na poplach. Dospelé orly síce do hniezda nosili potravu a hniezdo neopustili, no napriek tomu je podľa ochrancov nutné zabezpečiť, aby sa nič také už neopakovalo. "Bude potrebné zabezpečiť okolo hniezda ochrannú zónu. Desí ma predstava, koľko hniezd a mláďat je takto zničených, o ktorých sa nikdy nedozvieme. Okrem toho, suché stromy plnia v prírode a v lesnom poraste nezastupiteľnú funkciu, preto by sa nemali všetky odstraňovať. Potrebná je systémová zmena - vylúčenie zásahov v hniezdom období, nie je možné realizovať ochranu každého hniezda v lesnom poraste osobitne,“ povedal Miloš Majda z Ochrany dravcov na Slovensku.

Podobný prípad sa stal v roku 2015, kedy prebehla úspešná adopcia mladého orla kráľovského menom Karol. Dospelý pár lokalitu opustil pravdepodobne v dôsledku hospodárskych zásahov v bezprostrednom okolí. Karol ostal na hniezde sám. Členovia Ochrany dravcov na Slovensku ho kŕmili v nádeji, že sa dospelý pár vráti. Žiaľ, nestalo sa tak. Orol bol prenesený do ľudskej opatery a napokon prebehla úspešná adopcia do náhradného hniezda, kde Karola vychoval iný pár orlov spolu s jeho adoptívnou sestrou Katkou.

V okolí Nitry sa odohralo záhadné zmiznutie orlov. Stratil sa pár, ktorý na strome hniezdil niekoľko týždňov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy