Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zuzana Čaputová zobrala na palubu radšej umelcov na súkromnú akciu ako novinárov, ktorí by jej cestu zaznamenali
Zdielať na

Zuzana Čaputová zobrala na palubu radšej umelcov na súkromnú akciu ako novinárov, ktorí by jej cestu zaznamenali

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA/PRAHA /  Prvá cesta nového prezidenta, v tomto prípade prvej prezidentky, viedla tradične do Českej republiky. Tešila sa vysokému záujmu médií, napriek tomu Zuzana Čaputová povedala, že novinárov so sebou do vládneho špeciálu nevezme. Dôvodom odmietnutia novinárov nemal byť fakt, že sa s ňou zvezú namiesto zástupcov médií umelci, ale to, že si neželá byť snímaná počas cesty vládnym špeciálom.

Kancelária hlavy štátu oficiálne odpovedala, že si prezidentka nepraje byť nakrúcaná počas prvého letu. "Koncert je verejný bod programu oficiálnej návštevy prezidentky v Prahe. Organizačne sa na ňom podieľajú naši krajania. To, že pani prezidentka využila možnosť vziať na palubu lietadla hudobníkov, ktorí večer na tomto koncerte vystúpia, nie je ničím neobvyklým. V minulosti napríklad prezident brával zástupcov podnikateľov aj umelcov, ktorí sa taktiež zúčastňovali programu návštev," uviedol Čaputovej poradca Martin Burgr.

Napriek tomu ale sama prezidentka zverejnila video z nastupovania a vystupovania z lietadla na sociálnej sieti. Skutočný dôvod však vyšiel na povrch na druhý deň. Do vládneho špeciálu totiž Zuzana Čaputová zobrala umelcov, ktorí vystupovali na súkromnej akcii organizovanej pre ňu. Hudobníci sa tým pochválili na sociálnych sieťach, čo sa takmer ihneď stalo terčom vtipov. Novinári, ktorí chceli zaznamenať jej cestu ako službu verejnosti, sa tam nedostali, ale umelci na súkromné podujatie áno. 

Agnes Lovecká, členka kapely Živé kvety

Na prvú zahraničnú cestu zareagovali aj mnohí ďalší umelci. Napríklad webbloger Radoslav Ondřejíček sa pozastavuje nad tým, prečo kapely idú na súkromný výlet do Prahy vládnym špeciálom. “Nie na oficiálnu štátnu akciu, na súkromný koncert,” píše vo svojom statuse na sociálnej sieti. 

Na koncerte majú vystúpiť Dan Bárta a Róbert Balcar, Katarzia, Jiří Stivín a Dorota Nvotová, Sisa Fehér a Bardo, Eturnity, Puljabklokoň - Maruška Putnerová a Michal Němec, Jozef Lupták, Limbora a Živé Kvety. Práve kapela Živé kvety či Dorota Nvotová boli aj na palube vládneho špeciálu. V ňom bola aj dokumentaristka Zuzana Piussi.

Prezidentka a jej mediálny tím

Na dôvody odmietnutia slovenských novinárov sa pýtali aj ich českí kolegovia priamo v Prahe. Na otázku pražského spravodajcu TV JOJ Martina Krpača reagovala Zuzana Čaputová s tým, že o takejto požiadavke nevedela a odkázala na svoj mediálny tím.

Jej poradca Martin Burgr potvrdil, že novinári s ňou cestovať budú. Zároveň však povedal, že je na rozhodnutí prezidentky, kto s ňou bude cestovať. “Novinári budú cestovať s nami. Niekedy je to možné, niekedy nie. Sú to aj kapacitné dôvody lietadla. A tentokrát išli s pani prezidentkou umelci, presne kvôli tomuto koncertu. Nie je to nič neštandardné. Aj prezident Kiska so sebou brával podnikateľov, umelcov, čiže je to v rozhodnutí prezidentky, kto s ňou bude cestovať.”

Napriek odmietnutiu slovenských novinárov, ktorým neumožnila prezidentská kancelária cestovať spoločne so Zuzanou Čaputovou do Prahy vládnym špeciálom, vám TV JOJ v spolupráci s ČTK priniesla živý prenos z prvej oficiálnej návštevy slovenskej prezidentky v zahraničí. Záznam si môžete pozrieť TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy