Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Čaputová v Prahe: Zeman jej na úvod tlačovky zagratuloval k narodeninám
Zdielať na

Čaputová v Prahe: Zeman jej na úvod tlačovky zagratuloval k narodeninám

Google News Button Sledovať správy

PRAHA / Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dorazila na prvú oficiálnu návštevu Česka. Začala ju na Pražskom hrade, kde ju na prvom nádvorí privítal s vojenskými poctami český prezident Miloš Zeman.

 Výsledky volieb do Európskeho parlamentu, fungovanie združenia V4 ako aj prípravy zriadenia Českého domu v Bratislave boli témami rokovania českého prezidenta Miloša Zemana so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Prahe. "Pokiaľ ide o priebeh rokovaní medzi štyrmi očami aj v širších delegáciách, musím predovšetkým zdôrazniť skvelú atmosféru," povedal Zeman na spoločnej tlačovej konferencii vysielanej naživo českými médiami. Podľa neho napriek tomu, že obe strany spolu rokovali na viaceré témy, nenarazili na jedinú spornú otázku. Prezident tiež vyjadril nádej, že čoskoro spolu s Čaputovou otvoria v Bratislave Český dom. "Pozveme aj pána prezidenta Kisku a budeme ako svätá trojica," povedal Zeman.

Čaputová v súvislosti s návštevou Prahy zdôraznila, že to pre ňu nie je len vecou tradície, ale aj úprimného záujmu, keďže v Čechách má viacerých priateľov. Na prípadnú rozdielnosť názorov pri rokovaní so Zemanom podľa nej nenarazili. Diskutovali napríklad o fungovaní V4, pričom Čaputová zdôraznila, že má záujem v rámci tohto zoskupenia budovať čo najtesnejšie vzťahy. Musia však byť zachované základné hodnoty ako právny štát a nezávislosť súdnictva. Podľa vlastných slov diskutovali aj o prípadných spoločných oslavách 30. výročia novembra 1989. Zeman v tejto súvislosti skonštatoval, že dnes sa k odkazu revolúcie hlásia aj tí, čo vtedy stáli na opačnej strane, antichartisti, alebo tí, čo vstupovali do komunistickej strany. "Krajšie bolo tú revolúciu prežiť, ako spomínať na 30. výročie," dodal.

Popoludní má prvá slovenská prezidentka na programe rokovania s predsedami oboch komôr českého Parlamentu. S premiérom Andrejom Babišom (ANO) sa dnes nestretne, pretože šéf českej vlády odletel na summit Európskej únie do Bruselu. Okrem oficiálneho programu sa Čaputová v Prahe stretne aj so slovenskou krajanskou komunitou, mala by položiť kvety pri hrobe prvého porevolučného československého prezidenta Václava Havla a večer sa zúčastniť koncertu na Kampe Zuzana nie je sama doma.

Čaputová sa ujala funkcie v sobotu, kedy vystriedala Andreja Kisku. Jej prvá zahraničná cesta vedie do Česka, ako je u slovenských prezidentov tradíciou, českí prezidenti na svoju prvú a poslednú zahraničnú cestu tradične jazdia tiež na Slovensko. Čaputová v stredu ČTK povedala, že v tejto tradícii vidí výraz dlhej spoločnej histórie a blízkych osobných vzťahov medzi obyvateľmi oboch krajín.

Na Hrade na Čaputovú okrem Zemana čakali napríklad minister obrany Ľubomír Metnar, minister priemyslu Karel Havlíček, minister dopravy Vladimír Kremlík a ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová (všetci za ANO). Čaputovú, ktorá pre návštevu zvolila smaragdovo zelené šaty, pred Hradom vítalo niekoľko stoviek ľudí skandovaním "Nech žije Slovensko!".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy