Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Rusku osadili náhrobné kamene prezidenta Putina. Je tam aj rok úmrtia
Zdielať na

V Rusku osadili náhrobné kamene prezidenta Putina. Je tam aj rok úmrtia

Archívna reportáž

Prezident Putin v príhovore sľúbil lepší život v krajine. O čom všetkom hovoril, sa dozviete v reportáži TU:

MOSKVA / V Rusku sa opäť objavili ďalšie náhrobné kamene s menom prezidenta Vladimira Putina. Tentokrát sa tak stalo v meste Voronež na juhozápade krajiny. Je na nich napísaný aj rok úmrtia - 2019. Za protestnou akciou stoja aktivisti hnutia. Ruská vláda sa k situácii zatiaľ nevyjadrila.

Aktivistické hnutie osadilo viacero náhrobných kameňov s menom ruského prezidenta Vladimira Putina. Za rok jeho úmrtia stanovili 2019. Hoci sa ruská vláda k ich osadeniu zatiaľ nevyjadrila, zatkla niekoľko ľudí, informovalo o tom iDnes.cz. 

https://twitter.com/Ukropo4kA/status/1105442740974829568

"Neuveriteľný zlodej a klamár. Politická mŕtvola," píše sa v texte na pomyselnom náhrobnom kameni. Okrem prezidentovho mena, tam nechýba ani rok jeho narodenia. Fotografie najnovšej inštalácie zverejnilo začiatkom júna na Twitteri hnutie Agit Rossia, ktoré sa len snaží občanov informovať o pouličných protestoch v Rusku, agitovať proti vláde a prinášať nové správy. 

https://twitter.com/agit_ru/status/1136184402332082176

https://twitter.com/RFERL/status/1137751390745505793

Napodobneniny náhrobných kameňov sa začali objavovať naprieč celým Ruskom tento rok v marci. Doteraz ich aktivisti v rámci kampane rozmiestnili osem. Prvý náhrobný kameň obyvatelia mesta zaznamenali v meste Naberežnyje Čelny. Polícia v tomto prípade zadržala dvoch aktivistov. Krátko na to sa rovnaký náhrobný kameň objavil v Moskve, ďalší umiestnili pred katedrálu svätého Izáka v Petrohrade, čím si zaistili pozornosť ruskej svetovej spoločnosti. 

Premiér Peter Pellegrini mal pred pár dňami stretnutie s prezidentom Putinom. Pozrite si reportáž, o čom hovorili a ako dopadlo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy