Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kontrolóri si posvietili na kvalitu vín. Slovenské obstáli na výbornú, o dovozových sa to ale povedať nedá
Zdielať na

Kontrolóri si posvietili na kvalitu vín. Slovenské obstáli na výbornú, o dovozových sa to ale povedať nedá

BRATISLAVA / Hygienici s odstupom roka opäť preverili kvalitu vín v našich obchodoch. Zamerali sa predovšetkým na zahraničné vína, no zároveň kontrolovali aj slovenské. V najhoršej kvalite obstáli vína z Maďarska.

"Kontrolu vín sme urobili cielene, v apríli, ale nadväzovalo to na kontrolu z minulého roka, pretože víno vo všetkých potravinách obstálo za rok 2018 ako najhoršia potravina. Z tohto dôvodu sme urobili cielenú kontrolu v apríli, či sa situácia zmenila alebo nie. Potvrdila sa skutočnosť, že dovážané vína obstáli veľmi zle," konštatuje riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš. 

Zo 60 odobratých vzoriek 26 s negatívnym nálezom. Kontrolovali menšie predajne, hypermarkety aj sklady. "Jednak označenie nikde nesedelo, bolo aj prelepované nejaké víno a potom samotné víno, ktoré nespĺňalo podmienky štandardov. To znamená cudzia chuť, vôňa, farba, zakalené víno, zápach po kyseline maslovej, korková chuť," vysvetľuje Jozef Bíreš. 

"Pokiaľ to víno bolo kalné, tak je to jasné, to nemôže byť uvedené do obehu. Tam treba dať jasnú pokutu. Horšie je korková pachuť. Tam je použitý zlý uzáver. To ovplyvní víno, to treba jasne trestať," informuje člen Asociácie somelierov Slovenskej republiky Štefan Ailer. 

Slovenské vína oproti zahraničným obstáli na výbornú 

Hygienici nedostatky našli vo vínach z Českej republiky, z Maďarska, Španielska, Francúzka, Talianska, USA a Argentíny. Slovenské vína v testovaní obstáli."Najhoršie to bolo v reťazcoch, každý, kto dováža víno zo zahraničia, musí si ho preveriť a pokiaľ ho chce umiestniť na trh, musí ho aj garantovať," dodáva Jozef Bíreš. V 12 prípadoch obchodníci čelia správnemu konaniu. Za nekvalitné vína im hrozí pokuta od jeden do šesťtisíc eur.

Kvalita potravín by sa mala na Slovensku podľa Gabriely Matečnej výrazne zmeniť. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy