Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Úspechmi pri odstraňovaní dvojakej kvality potravín sa pochválilo ministerstvo pôdohospodárstva
Zdielať na

Úspechmi pri odstraňovaní dvojakej kvality potravín sa pochválilo ministerstvo pôdohospodárstva

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Počas posledných troch dní sa témy kvality potravín na Slovensku dotkli hneď tri tlačové konferencie politických strán. Netradične sa dokonca koalícia zhodla s opozíciou, že táto problematika je v kampani pred eurovoľbami najdôležitejšou a aj najlepšou.

Nie je to dávno, čo dobrou témou pred voľbami boli kvalita a nedostatok pitnej vody, potom prišli problémy s migrantmi. No a teraz politické strany objavili čaro problémov s potravinami.

Zhoda politických strán sa však končí pri upozornení na problémy spojené s kvalitou potravín a snahu nájsť ich riešenie. Potvrdila to aj tlačová konferencia na ministerstve pôdohospodárstva, ktoré patrí SNS.

"Považujem za mimoriadny úspech, že v takej malej krajine ako je Slovenská republika, sa počas nášho predsedníctva podarilo nielen túto tému otvoriť, ale podarilo sa to dotiahnuť až do modernizačnej smernice, ktorá bola prijatá v roku 2019 Európskym parlamentom. Dvojakej kvalite prijatím tejto smernice, odzvonilo," povedala v stredu ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. 

Na základe smernice EÚ, ktorá platí približne od polovice apríla, ktorá dvojakú kvalitu potravín považuje za nekalú obchodnú praktiku, pripravuje ministerstvo pôdohospodárstva už tretie testovanie výrobkov. A to nielen potravinárskych ale aj nepotravinárskych, napríklad krmív, stavebných materiálov či pracích práškov. 

"Pokuty je možné vyhnať až do výšky štyroch percent z obratu. To znamená, že môže sa pokuta vyšplhať až do niekoľkých miliónov eur," dodáva Matečná. Kvalita potravín, sa pred blížiacimi eurovoľbami stala pre politické strany najväčším ťahákom, na ktorom by chceli získať čo najviac voličov. Svedčí o tom aj tento týždeň. Najprv mala tlačovku strana Smer, po nej národniari a po nich SaS. 

"Európsky dvor a jeho auditori vo svojej správe začiatkom roka skonštatovali, že systém bezpečnosti potravín je preťažený. A napriek tomu, že je tento systém dlhodobo budovaný v záujme ochrany spotrebiteľa pred týmito chemickými nebezpečenstvami, v súčasnosti kapacitne nestačí na prehodnotenie všetkých pridaných látok v potravinách, v pravidelných cykloch," uviedla tímliderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová.

Voľba kvality potravín ako hlavnej témy kampaní, ktoré by politickým stranám mali priniesť hlasy, nie je náhodná. A nielen preto, že jesť sa musí. Potvrdzuje to aj nedávny eurobarometer.

"Práve téma ochrany spotrebiteľa a bezpečnosti potravín bola na 1. mieste u Slovákov v odpovedi na otázku - ktorá téma by sa mala prednostne diskutovať v predvolebnej kampani pre voľby do europarlamentu. Zaznamenala najväčší nárast, zaujíma až 48 percent opýtaných. Nasleduje hospodárstvo a rast a migrácia. Je to špecifické pre náš región. Európania sa najviac zaujímajú o hospodársky rast a zamestnanosť," vysvetlila Soňa Mellak z informačnej kancelárie Euróspkeho parlamentu na Slovensku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy