Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pamätník rodičov Wintonových detí zničili. Polícia pátra po páchateľoch
Zdielať na

Pamätník rodičov Wintonových detí zničili. Polícia pátra po páchateľoch

PRAHA / Pamätník rodičom detí Wintonových zničili neznámi vandali. Okoloidúci si všimli praskliny v skle a okamžite to nahlásili polícii. Pamätník postavili v metropole Česka v roku 2017. Je spomienkou na Nicholasa Wintona, ktorý sa počas druhej svetovej vojny postaral o mnoho detí.

Fotografia popraskaného skla na pamätníku sa objavila na sociálnej sieti, pred víkendom bol ešte údajne nedotknutý. Polícia sa o incidente dozvedela v nedeľu ráno. "Okolo siedmej hodiny sme prijali oznámenie o poškodení pamätníka Rozlúčenia, ktoré, ako sme neskôr zistili, sa zakladalo na pravde," povedal pre IDnes.cz hovorca pražskej polície Jan Rybanský.

https://twitter.com/Pi_Dzej/status/1137724187659952129

Pamätník odhalili v roku 2017 dve zo zachránených Milena Grenfell-Bainesová a Zuzana Marešová. Tvorí ho replika autentických dverí vlaku s odtlačkami rúk, ktorým deti odišli. Na skle dverí sú z jednej strany zobrazené detské ruky, z druhej strany sú ruky dospelých. Odliatky boli vytvorené podľa rúk Grenfell-Bainsovej a Marešovej, a pravnúčat jednej z nich. "Pamätník rozlúčenia, ktorý stojí v podchode z odjazdovej haly smerom k nástupištiam pod kupolou secesnej Fantovej kaviarne, je vyjadrením vďačnosti našim rodičom za po druhýkrát darovaný život a je tiež trvalou spomienkou na nich. Najviac trpeli a boli najväčšími hrdinami v príbehu nás, Wintonových detí.  Nie je nič horšieho ako vzdať sa svojho dieťaťa v nádeji, že mu zachránite život," vyjadrila Marešová. 

"Celý prípad sme zadokumentovali a miesto činu obhliadli," dodal Rybanský. Polícia sa prípadom stále zaoberá. "V súčasnej dobe prebiehajú štandardné úkony trestného konania pre podozrenie zo spáchanie trestného činu poškodenia cudzej veci," dodal policajný hovorca. Spôsobenú škodu podľa hovorcu zatiaľ nevyčíslili, pražskí policajti teraz pátrajú po páchateľoch. 

​Winton zachránil 669 židovských detí, ktoré odviezol vlakmi z nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. Prvý vlak odišiel z Prahy v máji 1939. Na Slovensku vzniká aj filmový dokument o Wintonových deťoch pod názvom "Ruky na skle". Je v réžii našej kolegyne a tiež úspešnej spisovateľky Veroniky Homolovej Tóthovej. ​"Ten film sa u nás volá Ruky na Skle, pretože je to tá spomienka tých detí, keď odchádzali vlakom a videli na peróne tých svojich rodičov,"vysvetlila autorka dokumentu Veronika Homolová Tóthová.  "Tieto deti si po 75 rokoch uvedomili, že tí najväčší hrdinovia tejto akcie sú ich rodičia. Pretože oni sa museli rozhodnúť, či tie svoje deti naozaj pustia do toho neznámeho kraja," poznamenala ďalej Veronika.  

Dokument ale nie je len o tom, kto boli rodičia piatich Wintonových detí. Na záchrane sa totiž podieľalo aj množstvo ďalších ľudí. "Napríklad v Československu tie samotné transporty organizovali najmä dve ženy. Jedna sa volala Marie Šmolková, na jej pohrebe rečnil Ján Masaryk, ktorý

povedal, že sa na túto ženu nesmie nikdy zabudnúť," podotkla. 

Viac o tom, ako Winton zachránil deti, a aj tohto muža, sa dozviete vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy