Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na budovu sa zrútil žeriav, hlásia mŕtvych aj zranených. Spadol počas búrky sprevádzanej silným vetrom
Zdielať na

Na budovu sa zrútil žeriav, hlásia mŕtvych aj zranených. Spadol počas búrky sprevádzanej silným vetrom

DALLAS / Na obytnú budovu v americkom meste Dallas sa v nedeľu zrútil žeriav, ktorý zabil jednu ženu a päť ďalších osôb zranil. Informovali o tom miestni hasiči s tým, že dvaja zo zranených sú v kritickom stave. Žeriav sa zrútil počas búrky sprevádzanej silným vetrom a zlomil sa. Na budove vznikli výrazné škody.

Jeden človek zomrel a najmenej šesť bolo zranených, keď sa dnes v texaskom Dallase pri silnej búrke zrútil žeriav na obytný blok a jeho garáže. Zo záberov je zrejmé, že niekoľkopodlažná budova bola značne zničená.

V Dallase sa nachádzal aj žurnalista Rory Cashin, ktorý sa zobudil pri bazéne a zaskočený sledoval, ako zo staveniska povedľa odletuje stavebný materiál ponad centrum Dallasu. Pre oblasť zároveň vyhlásili varovania pred tornádami. 

https://twitter.com/roarEcashin/status/1137796804567797762

"Je to naozaj náročná situácia v tom zmysle, že si nemôžem osobne spomenúť, že sme mali kolaps žeriavu, ktorý zasiahol už obývanú budovu," poznamenal pre CNN hovorca hasičského a záchranného zboru Jason Evans. Väčšinu doterajších pádov žeriavov zaznamenali v situácii, keď sa zrútil sám na seba alebo na budovu, ktorá bola prázdna alebo vo výstavbe.

Vysoký žeriav sa priamo na dom zrútil zo susedného staveniska. Trosky teraz prehľadávajú záchranné tímy s cvičenými psami a hľadajú prípadné ďalšie zasypané osoby. Zranení sa nachádzajú v nemocnici. 

Silná nedeľná búrka povyvracala stromy a postŕhala elektrické vedenia aj v ďalších oblastiach naprieč Texasom. "Oblasťou sa prehnala búrka sprevádzaná vetrom o rýchlosti presahujúcej 110 kilometrov za hodinu," povedal spravodajskej televízii CNN meteorológ.

Silná letná búrka sa prehnala cez víkend aj Prešovom. Zaplavené boli cesty a mohutný víchor prevracal stromy. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy