Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dovolenková sezóna pomaly začína. Zisťovali sme pre vás, či je more už vyhriate na kúpanie
Zdielať na

Dovolenková sezóna pomaly začína. Zisťovali sme pre vás, či je more už vyhriate na kúpanie

BRATISLAVA / Konečne sa začínajúce leto láka Slovákov na dovolenky k moru, najmä do obľúbených európskych destinácií. Tie však, rovnako ako Slovensko, trápil upršaný a zamračený máj. A tak sme u dovolenkujúcich i odborníkov zisťovali, či sa už plávanie v morskej vode dá užívať alebo je určené zatiaľ iba pre otužilcov.

Kým doteraz bola voda napríklad v takom Chorvátsku ešte vždy studená, situácia sa začína postupne meniť. To potvrdzujú aj jednotliví dovolenkujúci turisti. Na to, aby sa voda v moriach na starom kontinente oteplila, si vraj ešte budeme musieť počkať.

"Ja by som sa ešte nekúpala, naše najbližšie pláže budú síce v nasledujúcich dňoch poriadne vypečené, ale teplota vody sa bude stále udržiavať len na hodnote 21 až 23 stupňov," s úsmevom poznamenala meteorologička Miriam Jarošová. 

Mnohí mieria do južnejších letovísk, napríklad do Egypta, kde je teplota vzduchu a vody veľmi teplá. Tým, ktorí by sa už chceli okúpať v mori, odporúča meteorologička Jarošová juh Turecka, kde má "more 24 až 25 stupňov, ale napríklad aj Cyprus a Krétu," dodáva Jarošová. 

Vlani sa o takomto čase kúpali aj ľudia v severských krajinách

Pravdou je, že sú dovolenkári, ktorí vyslovene vyhľadávajú chladnejšie podnebie a aj chladnejšie vody na kúpanie. "Tým odporúčam Baltik, ktorý má 15 stupňov alebo slnečnejšie a teplejšie Portugalsko, ale voda má len 17 až 18 stupňov," informuje Jarošová. 

Dobrou správou je, že počasie sa umúdrilo a bude teplúčko, presnejšie horúco. "Nasledujúce dni budú aj na Slovensku mimoriadne horúce a osvieženie v podobe skočenia do bazénu, alebo aspoň po členky do prírodnej vody, bude skutočne nutné," myslí si meteorologička Jarošová. 

Viac o počasí vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy