Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Záplavy bez dažďa. Dedinu zaliala vlna z búrky, ktorá bola na úplne inom mieste
Zdielať na

Záplavy bez dažďa. Dedinu zaliala vlna z búrky, ktorá bola na úplne inom mieste

TUŽINA / V obci Tužina v stredu podvečer svietilo slnko. Ľudia neverili vlastným očiam, keď zrazu začala stúpať hladina miestneho potôčika. Ten sa v priebehu niekoľkých minút zmenil na dravú rieku a zatopil veľkú časť dediny. Horami nad dedinou sa prehnal silný lejak a všetka voda stiekla do potoka.

"Z jasného neba to prišlo. Zrazu sa ta voda zdvihla a to začalo zapchávať všetky mosty a lialo sa to vrchom," vravia domáci z obce Tužina (okres Prievidza). V dedine takmer vôbec nepršalo. Napriek tomu sa miestny potok zmenil na dravú rieku.

​V dedine svietilo slnko. Búrka vyčíňala v horách nad Tužinou. Dedinčania zrazu počuli hukot. To ešte netušili, že sa na nich valí záplavová vlna. "Všade išla voda. Katastrofa," opisujú udalosti miestni. 

Voda zaplavila aj pivnice viacerých domov. "Zatopilo nám veľa domov, pivníc, kultúrny dom nám zaplavilo," tvrdí Miroslav Dzina, starosta obce. Zaplavilo aj komunikácie. V dedine zasahovalo množstvo profesionálnych, ale aj dobrovoľných hasičov. Po pol hodine sa voda vrátila naspäť do koryta. Ľudia sa pustili do upratovania.

Podľa starostu mohli byť škody menšie, keby bol potok poriadne vyčistený. Kompetentných o to podľa jeho slov bezvýsledne žiada niekoľko rokov. "To vyčistenie potoka by bolo možno lacnejšie ako škody, ktoré budeme platiť," dodal starosta. 

Povodne nesú so sebou aj ďalšie nástrahy. Z mlák a stojatej vody sa vyrojili komáre. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy