Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VIDEO: Počas pohrebu prominentného teroristu v Írsku sa strieľalo
Zdielať na

VIDEO: Počas pohrebu prominentného teroristu v Írsku sa strieľalo

BELFAST / Štábu TV JOJ sa v severoírskom Belfaste podarilo nakrútiť exkluzívne zábery z pohrebu prominentného teroristu, člena polovojenskej organizácie blízkej IRA. Maskovaní muži sa s ním rozlúčili podľa tradície radikálov, výstrelmi do vzduchu. Polícia po nich okamžite začala pátrať. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Severné Írsko patrí pod Veľkú Britániu a ako také je súčasťou Európskej únie. Lenže v Belfaste je všetko inak. Stále tu majú veľké slovo teroristické skupiny ako IRA alebo Írska národno-oslobodzovacia armáda. Dôkazom toho sú aj zábery z pohrebu odsúdeného teroristu, na ktorom zaznela streľba. Radikálnejšie skupiny, ktoré sa oddelili od IRA, dnes bojujú proti mierovému procesu a pripisujú im desiatky útokov vrátane vraždy miestnej novinárky.   

"V súčasnosti nemajú ozbrojené akcie proti Britom veľkú podporu medzi obyvateľmi. Taká je skutočnosť. No po brexite sa to možno zmení," vyjadril sa Martin McMonagle z Írskej republikánskej socialistickej republiky. 

Aj v protestantskej časti Belfastu majú svojich hrdinov, ktorí vraždili katolíkov z pomsty za akcie IRA. Z niektorých bývalých teroristov sa stali politici. Jedným z nich je Billy Hutchinson zo strany, ktorá obhajuje zotrvanie Severného Írska pod britskou správou. "Môj problém s jednotným Írskom je ten, že ak zostanete pro-britský, budú vás prenasledovať. A to sa bude diať. Už teraz začínajú prenasledovať unionistov na lokálnej úrovni. Neverím tomu, že strana Sinn Fein bude tolerovať našu britskú identitu," povedal šéf unionistickej pokrokovej strany. Kým politici čakajú čo prinesie brexit, politická nestabilita v provincii sa každým dňom prehlbuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy