Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Manželia okrádali dôchodcov v Poľsku. Keď ich prichytili, tvárili sa, že sú slovenskí policajti
Zdielať na

Manželia okrádali dôchodcov v Poľsku. Keď ich prichytili, tvárili sa, že sú slovenskí policajti

KRAKOV / Dvojica Slovákov sa vybrala na zárobky do zahraničia. Vybrali si na to ale zvláštny spôsob, pretože peniaze si zarábali tak, že klamali dôchodcov a podvodom z nich ťahali peniaze. Tvrdili, že ich súrne potrebujú na operáciu príbuzného po autonehode. Keď im na to prišli policajti, tvrdili, že aj oni pracujú v slovenskom policajnom zbore.

Starší manželský pár operoval v Krakove už niekoľko týždňov. Prvým krokom bolo vytipovanie si obete. Zamerali sa predovšetkým na dôchodcov, ktorých videli na ulici. Následne ich oslovili s vymysleným príbehom. "Tvrdili, že potrebujú nutne peniaze na operáciu rodinného známeho, a že nasledujúci deň ich vrátia, pričom ako záruku mal poškodený dostať americké doláre. Tie samozrejme boli falošné. Nasledujúci deň sa už ale neukázali," vyjadrila sa k prípadu policajná hovorkyňa Barbara Szczerba. 

To bol aj prípad pána Andreja, ktorý slovenským podvodníkom naletel. Po tom ako im ráno požičal značnú sumu peňazí, popoludní ho kontaktovali opäť. Chceli ďalšie peniaze. "Po tom ako muž prišiel znovu do banky, prišlo to pracovníčke banky podozrivé a tak zavolala na políciu, pretože si myslela, že ide o podvod," povedala vyšetrovateľka Anna Zbroja. "Po príchode na miesto naši príslušníci zistili, že dôchodca zrejme naletel podvodníkom a konfrontovali dvojicu sediacu v aute pred bankou," pokračovala policajná hovorkyňa. 

Keď ich poľskí muži zákona zadržali, tvrdili, že sú slovenskí policajti, a že v Krakove vykonávajú operatívnu pátraciu činnosť. "Spočiatku tvrdili že prebieha policajná akcia, a aby policajti odišli lebo ju prekazia. Samozrejme sa nenechali odradiť a oboch ich zatkli," poznamenala vyšetrovateľka Zbroja. 

Počas výsluchu na polícii sa obaja k činu priznali. Tvrdili, že takýmto spôsobom si chceli privyrobiť a sociálne sa zabezpečiť. Spôsobili škodu vo výške takmer 15 000 eur. "Na náš návrh boli obaja vzatí do väzby na nasledujúce tri mesiace. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na osem rokov," dodal prokurátor Janusz Hnatko. 

Falošní policajti na Slovensku inkasovali desiatky eur od vodičov. Ako ich ale rozoznať od tých "pravých" policajtov? Viac vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy