Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tehotná Eva z Česka zomrela. Dieťa v nej stále rastie
Zdielať na

Tehotná Eva z Česka zomrela. Dieťa v nej stále rastie

Zdroj: Profimedia (ilustračná fotografia)

VYSOČINA / Smutný osud stretol rodinu policajta Vojtěcha z Vysočiny. Jeho tehotná manželka Eva utrpela vážnu mozgovú príhodu a aj napriek rýchlej pomoci sa ju nepodarilo zachrániť. Skončila mozgovo mŕtva, píše český portál Blesk.cz. Bábätko, ktoré nosila, prežilo v poriadku, lenže je príliš malé, aby zvládlo život mimo matkinho tela. Lekári Evu udržujú už mesiac na prístrojoch, aby dieťa vypiplali v bezpečí jej lona.

Policajti z Vysočiny vyhlásili verejnú zbierku na podporu svojmu kolegovi kynológovi z Třebíča. Vojtěch v súčasnej dobe prežíva zrejme najťažšie obdobie v živote. Svoj príbeh rozpovedal na stránkach Nezávislého odborového zväzu Polície Českej republiky úplne od začiatku. O smutnom osude napísal aj český portal blesk.cz.

"S Evičkou som sa zoznámil na strednej škole. Začali sme spolu chodiť a po piatich rokoch vzťahu sme sa v roku 2014 stali manželmi. Prvé tehotenstvo prišlo po dvoch rokoch od svadby. V priebehu tehotenstva dostala Evička epileptický záchvat. Podstúpila niekoľko vyšetrení, pri ktorých jej zistili arteriovenóznu malformáciu v mozgu," opisuje Vojtěch. Ide o ochorenie mozgu, kde v cievnom systéme chýbajú drobné kapiláry, a krv tak prúdi z tepien rovno do žíl, ktoré ale nedokážu odolávať veľkému tlaku, často praskajú a vzniká krvácanie do mozgu.

Evička bábätko vtedy v poriadku odnosila a po komplikovanom pôrode sa narodil zdravý Matěj. Pre Vojtěchovu manželku to ale znamenalo najmä začiatok liečby problému - podstúpila rádioterapiu gama nožom a začala brať lieky na epilepsiu.

O dva roky neskôr bola natoľko v poriadku, že jej lekári dovolili znovu otehotnieť. "Bola nadšená, pretože si vždy priala mať veľkú rodinu! Otehotnela a spoločne sme sa tešili z rastúceho bruška," rozpráva policajt.

Pred mesiacom sa ale všetko pokazilo. Vojtěch sa zrovna vrátil skoro ráno domov z nočnej služby, keď si všimol, že malý Matěj v izbičke plače. Vedel ale, že je u neho jeho manželka, a tak to neriešil. Kľud ale netrval dlho. "Zrazu mi došlo, že ten plač je nejaký iný, tak som vybehol po schodoch do spálne a uvidel som Evičku ležať v bezvedomí na zemi, Matěj stál celý uplakaný pri nej, ale ona stále dýchala."

Vojtěch vedel, ako má postupovať, Evičku stabilizoval a čakal. Lenže žena sa nepreberala, a tak zavolal záchranku. Ešte v sanitke sa ale Eve priťažilo a ona bola rovno letecky transportovaná do Brna.

Najkrutejšia správa

Na poludnie Vojtechovi zazvonil telefón - lekárka, ktorá jeho ženu ošetrovala, mu povedala len, že má prísť do nemocnice. "Správa, ktorú mi povedala, bola tou najkrutejšie správou v mojom živote - "Evičke (v 27 rokoch) praskla malformácia, a spôsobila tak masívne krvácanie do mozgu, že už pri prevoze sanitkou bola prakticky mozgovo mŕtva - nie je a ani nebolo jej už pomôcť," vysvetľuje Vojtěch.

Lenže Evička nebola na nemocničnom lôžku sama - v tele jej rástlo bábätko. To celú situáciu prežilo a je zdravé a životaschopné, ale zatiaľ príliš malé, aby prežilo samo. "Ale jedna malinká nádej tu predsa len je, a to udržiavať Evičkine telo na prístrojoch a pokúsiť sa o zázrak - udržať tak telo do 24. týždňa tehotenstva, kedy sú lekári schopní bábätko vypiplať a tak je tomu vlastne dodnes - Evička je už mesiac udržiavaná na prístrojoch a dieťatko je stále živé ...," uzavrel Vojtěch.

"Ak je tá žena v mozgovej smrti, tak je dôležité zachovať jej základné životné funkcie. Príjem živín, v tomto prípade samozrejme umelo, a krvný obeh. Potom dieťa tým pádom nie je v maternici ohrozené," vysvetlil gynekológ a sexuológ Radim Uzel. Dodal, že z jeho pohľadu sa samozrejme vyplatí tehotenstvo udržiavať čo možno najdlhšie, aby to dieťa bolo čo najviac životaschopné.

Tehotenstvo netrvá 9 mesiacov. Žena môže porodiť skôr a stále bude dieťa donosené:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy