Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
USA a Mexiko uzavreli dohodu. Spoločne budú bojovať proti nelegálnej migrácii
Zdielať na

USA a Mexiko uzavreli dohodu. Spoločne budú bojovať proti nelegálnej migrácii

Archívna reportáž

WASHINGTON / Spojené štáty neuvalí od pondelka clo na dovoz mexického tovaru, pretože sa im podarilo s Mexikom dosiahnuť dohodu o obmedzení príchodu stredoamerických migrantov do USA cez mexickú hranicu. Po trojdňovom rokovaní oboch strán vo Washingtone to v piatok večer miestneho času oznámil americký prezident Donald Trump.

Podľa spoločnej deklarácie Mexiko súhlasí s tým, že si nechá viac migrantov, ktorí sa usilujú o azyl v USA a tí budú v Mexiku čakať na rozhodnutie svojho prípadu. Mexiko tiež posilní presadzovanie práva, ktoré má obmedziť nelegálne prisťahovalectvo, vrátane nasadenia národnej gardy na svojej južnej hranici.

Spojené štáty sa na druhej strane zaviazali pracovať na rýchlejšom vybavovaní žiadostí o azyl. Obe krajiny navyše posilní spoluprácu bezpečnostných zložiek pri ochrane spoločnej hranice vrátane zdieľania informácií.

"Som rád, že vás môžem informovať, že Spojené štáty americké dosiahli podpis dohody s Mexikom," napísal Trump. Zavedenie ciel bolo "odložené na neurčito", dodal. Južná americký sused podľa Trumpa sľúbil podniknúť prísne opatrenia, ktoré majú zastaviť príliv migrantov k hranici USA.

Mexický minister zahraničia Marcelo Ebrard novinárom oznámil, že jeho krajina v rámci dohody rozmiestni od pondelka na celom svojom území príslušníkov národnej gardy vyčlenené na kontrolu migrantov. Väčšina z gardistov bude pôsobiť pri hranici s Guatemalou. Mexiko sa tiež bude snažiť prisťahovalcom zabezpečiť dôstojné podmienky k životu. "Ponúkne migrantom a ich rodinám pracovné miesta a prístup k vzdelaniu v čase, keď sa budú zdržiavať na mexickom území," uviedol Ebrard.

Dohoda naproti tomu neobsahuje dôležitú požiadavku USA, aby Mexiko prijalo označenie "bezpečnej tretej krajiny", čo by ho prinútilo trvalo preberať väčšinu žiadateľov o azyl zo Strednej Ameriky. Obe krajiny budú podľa deklarácie ďalej pokračovať v rokovaní o ďalších krokoch, ktoré majú byť dokončené za 90 dní.

Trump používa zavádzanie ciel ako nátlakový prostriedok pri vyjednávaní s krajinami vrátane Číny alebo so štátmi Európskej únie. Mexiku hrozil, že od pondelka sa na všetok dovoz do USA bude vzťahovať clo päť percent. Dohoda prichádza po troch dňoch rokovaní medzi zástupcami oboch krajín.

Pohraničná stráž USA zadržala v máji viac ako 132.000 ľudí, ktorí sa snažili dostať do USA z Mexika. To bol najvyšší mesačný počet od roku 2006. Trump označil obrovský príliv migrantov za inváziu a pohrozil, že ak Mexiko nezasiahne, môže clá zvýšiť až na 25 percent.

Mexiko už v rámci rokovaní sľúbilo, že vyšle na hranicu s Guatemalou 6000 príslušníkov svojej národnej gardy s cieľom zastaviť migrantov mieriacich do USA. Zároveň však uviedlo, že chce vidieť dlhodobé riešenie, ktoré bude zahŕňať hospodársku rozvojovú pomoc.Podľa niektorých analytikov by prípadná obchodné vojna s USA mohla Mexiko uvrhnúť do recesie. Zasiahla by ale obe strany, na spotrebiteľov by dopadla zvýšením cien tovarov. Pred clami varovala napríklad americká asociácia dovozcov čerstvých potravín, obavy z ciel majú tiež americkej automobilky, ktoré majú továrne v Mexiku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy