Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pri Budmericiach hynú včely. Miestni si myslia, že pre chemické postreky
Zdielať na

Pri Budmericiach hynú včely. Miestni si myslia, že pre chemické postreky

BRATISLAVA / Mŕtve včely, osy útočné, ale aj sršne. Niečo, čo by majitelia vo svojich biozáhradkách neďaleko Budmeríc nečakali. Nepoužívajú totiž chemické postreky. Napriek tomu tento týždeň pri ich záhonoch či pri dome nachádzajú spomínaný hmyz, ktorý sa zvláštne pohybuje alebo nedokáže odletieť.

Majitelia biozáhrady pri Budmericiach sú naučení na množstvo motýľov a včiel, ale jedno ráno tieto včely našli na zemi. Presnejšie, našiel ich tam v úvode tohto týždňa ich syn. "Pri levandulách, tam som našiel včelu, bola na zemi a snažila sa vzlietnuť. Tak som ju dal na palicu a síce sa z nej odrazila, ale nevzlietla," opísal Marián. 

Pre Zuzanu, ktorá nepoužíva chemické postreky, je to zarážajúce zistenie. Rovnako ako aj pre Táňu, ktorá okrem včiel našla divne sa potácajúc aj iný hmyz.
"Cez vetračku sa dostanú do domu a tam zostanú ležať na podlahe," uviedla Táňa. 

Nejde o veľké množstvá opelivého hmyzu. Podľa odborníka to môže byť dôsledok choroby i vysilenosti po premenlivom a chladnom počasí v máji, no vylúčiť sa nedá ani otrava. "Rôzne postreky sú, takže môže to byť lokálna otrava, voľajaká lokálna miestna záhrada mohla striekať zemiaky, vinohrad, čerešne, višne majú teraz vošky, broskyne . To včelstvo nezlikviduje. Jednoducho tá včela, ktorá sa nevráti, nedá signál iným včelám, že tam je šťava a vlastne ostatné sa neprídu natráviť," povedal predseda slovenského zväzu včelárov Milan Rusnák. 

Podľa predsedu Slovenského zväzu včelárov v danej lokalite nemajú aktuálne hlásené väčšie úhyny včelstiev. Mama chlapca, ktorá vo svojej permazáhradke našla mŕtve včely však vraví, že po zverejnení informácie na sociálnej sieti, sa ozvali aj ďalší ľudia. "Pribudlo množstvo komentárov ľudí, ktorí pozorovali to isté. Čiže nie je to len nejaký jav, že mne sa tu pár včiel nevie hýbať a uhynie," dodala Mariánova mama Zuzana. 

Otravu u včely je možné ľahko rozpoznať. "Ona robí rovnaké pohyby nožičkami, aj má také sťahy v tele, vyzerá ako v posmrtnom kŕči. Trápi sa dve až tri hodiny," opísal Rusnák. Táňa, tiež majiteľka biozáhrady v Štefanovej tvrdí, že na vine úhynu včiel i ďalšieho hmyzu môžu byť aj chemické postreky na poliach.

Takto by vyzeral hrozivý scenár, keby ľudstvo prišlo o včely:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy