Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kapitán lode, ktorá narazila do menšieho plavidla v Budapešti, mal v apríli nehodu v Holandsku
Zdielať na

Kapitán lode, ktorá narazila do menšieho plavidla v Budapešti, mal v apríli nehodu v Holandsku

Archívne video

BUDAPEŠŤ / Ukrajinský kapitán hotelovej lode, ktorá minulú stredu v centre Budapešti narazila do menšieho výletného plavidla, v apríli riadil loď, ktorá mala nehodu v Holandsku. Dnes o tom podľa agentúry Reuters informovali maďarskí vyšetrovatelia. Pri nešťastí v Maďarsku zrejme zomrelo 28 z 35 ľudí na palube. Vrak lode sa kvôli vysokému stavu vody v Dunaji stále nedarí vyzdvihnúť.

Loď menom Morská panna (Hableány) sa minulú stredu večer prevrátila a potopila na Dunaji, keď do nej za zlého počasia narazila veľká hotelová loď Viking Sigyn. Nešťastie prežilo sedem ľudí, 19 mŕtvych bolo nájdených a ďalších deväť ľudí je nezvestných. S najväčšou pravdepodobnosťou ale nikto z nich nehodu neprežil. Okrem 33 juhokórejských turistov boli na palube tiež dvaja maďarskí členovia posádky.

Záchranári po celom toku Dunaja pátrajú po telách obetí. Vo štvrtok oznámila polícia nájdenie ďalších štyroch tiel. Šestnásta obeť sa podľa nej objavila už v stredu večer pri Moste Slobody v Budapešti, zhruba tri kilometre od miesta nešťastia. Sedemnáste telo vyplavil Dunaj pri meste Érd južne od maďarskej metropoly, osemnáste sa našlo neďaleko budapeštianskeho Rákócziho mosta a devätnáste pri kultúrnom komplexe Balné takisto hlavnom meste.

Vrak lode sa z rieky kvôli vysokému stavu vody doteraz nepodarilo vytiahnuť. Dvestotónový plávajúci žeriav stále nemohol na miesto vyraziť, pretože nemôže preplávať pod oblúkmi Markétinho mosta pri mieste nešťastia. Šéf tímu rakúskych špeciálnych síl, ktoré podobne ako Juhokórejčania a českí policajti dorazili maďarským kolegom na pomoc, agentúre APA povedal, že potápači naďalej nesmú priamo do vraku, kde zrejme tiež uviazli telá obetí.

Nehoda 1. apríla

So žiadosťou o pomoc sa Maďarsko obrátilo aj na Slovensko. Hovorkyňa maďarskej správy vodných ciest Gabriella Siklósová pre stanicu M1 povedala, že Slováci zadrží tisícky kubíkov vody z Dunaja, aby dosiahli zníženie hladiny rieky v Budapešti a umožnili plávajúcemu žeriavu doraziť k potopenému plavidlu.

Vyšetrovatelia uviedli, že holandské úrady vyšetrujú, či kapitán lode Viking Sigyn nesie zodpovednosť za nehodu z tohtoročného 1. apríla v Holandsku. Bližšie podrobnosti k tejto nehode maďarské úrady neoznámili.

Servery holandskej verejnoprávnej stanice NOS a listu Algemeen Dagblad uviedli, že 1. apríla sa zrazila loď spoločnosti Viking pri meste Terneuzene s ropným tankerom. Zranenie na výletnej lodi so 171 pasažiermi utrpelo päť ľudí. Pár dní nato, 16. apríla, sa v prístave Rotterdam zrazili dve výletné lode, z ktorých jedna patrila rovnakej spoločnosti ako potopená loď v Budapešti. Pri tejto zrážke sa zranilo sedem ľudí.

Šesťdesiatštyriročný kapitán lode Viking Sigyn, ktorý je od soboty vo väzbe, si tiež podľa vyšetrovateľov po nehode na Dunaji vymazal "zo svojho mobilného telefónu záznamy". Či súviseli s tragédiou, nie je isté. Muž je podozrivý z ohrozenia lodnej dopravy, za čo mu hrozí dva až osem rokov väzenia. Jeho obhajca Balázs Tóth povedal, že kapitán je zdrvený z toho, čo sa stalo, neurobil ale vraj nič zle. Už skôr obhajca uviedol, že Jurij C. je veľmi skúsený kapitán a za 44 rokov svojej kariéry "nikdy nespôsobil žiadnu nehodu".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy