Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Reportérka TV JOJ navštívila škôlku na frontovej línii v Donbase
Zdielať na

Reportérka TV JOJ navštívila škôlku na frontovej línii v Donbase

DONBAS / Teraz Vás zavedieme do školy, ktorú ostreľujú, no deti sa v nej napriek tomu učia. A dokonca v nej cvičí aj detská kapela. Škola sa nachádza na frontovej línii vo vojnovej zóne na Donbase. Vojenské pozície vidí riaditeľka priamo z okna kancelárie. Keď začne streľba, deti utekajú do pivnice. Pozrite sa, ako v tejto umeleckej škole vyzerá bežné vyučovanie, ktoré môže kedykoľvek prerušiť streľba.

Vojnový konflikt na Donbase patrí v súčasnosti k najväčším humanitárnym krízam. 13 tisíc mŕtvych, desaťtisíce zranených a vyše 1,5 milióna tých, ktorí opustili svoje domovy. V mestách pozdĺž kontaktnej línie sa tým, ktorí zostali, žije najťažšie.

"Pýtajú sa nás, ako je možné, že tu dokážeme učiť deti? Veľmi ťažko, veľmi, lebo vidíte, čo sa deje naokolo," konštatuje riaditeľka ​Alina Kosse. Umelecká škola stojí medzi rozstrieľanými budovami priamo na frontovej línii. Jej riaditeľka vidí z okna svojej kancelárie pozície separatistov.

"Školu ostreľujú, lietajú k nám guľky, snajper nám strieľa do okien, vyše 40 krát sme ich už menili," tvrdí riaditeľka ​Alina Kosse. Zakaždým, keď školu začali ostreľovať, deti spolu s učiteľmi sa museli ukryť dole do pivnice. "Predtým sa dcérka bála, len čo vystrelili, hneď vraví - mami, poď do pivnice. Tam sa cítila v bezpečí," hovorí matka 7-ročnej žiačky. 

Každé dielo, ktoré deti v umeleckej škole vytvoria je jedinečné. Pedagógovia rozvíjajú ich talent a fantáziu. Tieto hračky, ktoré deti vyrobili, posielajú ďalším deťom, ktoré sú na tom ešte horšie. "V našej škole sa deti liečia z toho, čo zažili. Liečia sa umením tvorbou a krásou," verí riaditeľka ​Alina Kosse. Hoci momentálne platí prímerie, podľa pozorovateľov OBSE dochádza k jeho porušovaniu v tejto oblasti často.

Redaktorka TV JOJ na bode nula: Na Ukrajine sa dostala do prvej línie. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy