Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Naši reportéri nakrútili mrazivé zábery na Donbase: Takto to vyzerá v prvej frontovej línii
Zdielať na

Naši reportéri nakrútili mrazivé zábery na Donbase: Takto to vyzerá v prvej frontovej línii

DONBAS / Míny pri cestách, delostrelecká paľba a ľudia, pre ktorých to už nie je nič zvláštne. Na 500 kilometrov dlhej frontovej línii v Donbase sa stále bojuje. Pozrite si autentické zábery z vojnovej zóny v oblasti Svetlodarského oblúka. Naši kolegovia nakrúcali v zákopoch prvej línie priamo na ukrajinských pozíciách.

Do prvej línie na ukrajinské pozície iná cesta ako cez zamínované polia nevedie. Tabule s nápisom POZOR MÍNY je vidieť po oboch jej stranách. "Musíme ísť iba po asfaltovej ceste. V žiadnom prípade nesmieme ísť mimo nej," povedal miestny obyvateľ Artem. 

Po kontrolách na takzvaných blokpostoch delí od prvej línie jeden kilometer. Úsek, počas ktorého majú ostreľovači z druhej strany frontu presne zameraného každého, kto ním prechádza. Ísť na prvú líniu je nebezpečné, môže sa totiž začať ostreľovanie. "Útočia priamo na našu pozíciu. Používajú dron, ktorý zaznamená našu polohu a potom spustia streľbu," prezradil vojenský dôstojník ozbrojených síl Ukrajiny Sergej. 

"Keď začnú strieľať, pod zemou máme úkryt aj pred mínami, ideme do zákopov a čakáme na ukončenie ostreľovania," opisuje hrozivé momenty Sergej. Granáty občas dopadajú aj na neďaleké mesto Novoluhansk. "Strely nám lietajú nad hlavami, takto smerom na Svetlodarsk. Strieľajú aj uprostred dňa tamtým smerom. Och, ťažko, veľmi nám je ťažko," hovorí o situácii bývalý učiteľ, 80-ročný Alexander. 

Ukrajinskí vojaci prespávajú v bunkroch. "My všetci veľmi dobre vieme s kým bojujeme. S ruskou federáciou. Ale oni tvrdia, že žiadni Rusi tu nie sú. Ale prečo tu vlastne bojujú? Chcú zabiť mňa? Mojich priateľov? A začo? Nerozumiem tomu," pýta sa Sergej. 

Keď sa už dostanete na pozície ukrajinskej armády, vojaci majú za vás zodpovednosť. Odísť odtiaľ je možné iba na pokyn dôstojníka.

Takto to vyzeralo na Ukrajine ešte minulý rok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy