Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na žiadosť polície vyvinuli aplikáciu, ktorá upozorňuje na sexuálne obťažovanie
Zdielať na

Na žiadosť polície vyvinuli aplikáciu, ktorá upozorňuje na sexuálne obťažovanie

Archívna reportáž

TOKIO / Stále väčšiu popularitu má v Japonsku aplikácia, s ktorou pomocou je možné upozorniť na sexuálne obťažovanie v dopravných prostriedkoch. Aplikácia vyvinutá na žiadosť tokijskej polície dokáže aktivovať hlasný alarm s pokrikom "Prestaňte s tým" alebo na obrazovke telefónu zobrazí žiadosť o pomoc, ktorú obeť môže ukázať spolucestujúcim.

Aplikácia bola po prvýkrát spustená pred tromi rokmi a od tej doby si ju užívatelia stiahli 237.000-krát. Momentálne sa im podľa polície každý mesiac uloží do telefónu zhruba 10 tisíc ľudí. Popularitu jej zaisťuje možnosť privolať pomoc i pre najostýchavejšie osoby, tvrdia experti. 

Správou na obrazovke upozornia obete na incident ostatných cestujúcich, bez toho, aby sami museli prehovoriť. Sexuálne obťažovanie je v Japonsku závažný problém mimo iné najmä vo vlakoch, a to napriek tomu, že krajina zaviedla vagóny vyhradené iba pre ženy. V roku 2017 zaznamenala tokijská polícia vo vlakoch a v metre viac ako 900 takých prípadov. Ich skutočný počet je ale podľa expertov  omnoho vyšší, mnohé obete sa totiž zdráhajú incident ohlásiť. 

Aplikácia tiež poskytuje mapu bezpečných miest, napríklad, kde sa nachádza najbližšia policajná stanica. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy