Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jedinečná operácia bábätka v maternici
Zdielať na

Jedinečná operácia bábätka v maternici

SPOJENÉ KRÁĽOVSTVO / Bábätko s rázštepom chrbtice operovali lekári jedinečnou laparoskopickou metódou vo vnútri maternice, ktorá bola prvýkrát použitá v Spojenom kráľovstve. Chirurgovia v King's College Hospital vravia, že zákrok nie je liečbou rázštepu, môže však byť rozhodujúcim rozdielom v tom, či sa dieťa neskôr naučí chodiť alebo nie.

Operácii sa podrobila Sherrie Sharp a jej syn Jaxson v 27. týždni tehotenstva. Chlapčekovi diagnostikovali rázštep chrbtice počas bežnej kontroly v 20. týždni. Testy ukázali, že Jaxsonove stavce a miecha sa netvoria správnym spôsobom. Medzery vo vyvíjajúcej sa chrbtici spôsobili, že miecha mu pretŕčala z chrbta a bola vystavená amniotickej tekutine v maternici. Tá poškodzuje kľúčové nervy v mieche a môže viesť k ochrnutiu, straty citu v nohách a k problémom s kontrolou močového mechúra a čriev. Čím dlhšie je miecha vystavená, tým väčšie poškodenie vzniká. 29-ročná Sherrie povedala, že ju správa šokovala, nad potratom však definitívne neuvažovala. Malý Jaxson sa narodil v 33. týždni a starali sa oňho na intenzívnom oddelení pre novorodencov v nemocnici King's College Hospital. Rozhodla sa pre inovatívny chirurgický zákrok, aj keď hrozilo, že spôsobí predčasné narodenie dieťaťa.  

Sherrie pre portál BBC povedala: "Chcela som to najlepšie pre svoje bábo, chcela som, aby mal lepší život a na tom nie je nič zlé."

Doktori uspali Sherrie a anestéza cez placentu účinkovala aj na malého Jaxsona, čím sa zabránilo tomu, aby sa v tom čase malé embryo v maternici nemrvilo.

Chirurgovia urobili na Sherrienom bruchu tri malé rezy, cez ktoré do jej maternice vnikla tenká kamera a chirurgické nástroje. Následne počas trojhodinovej operácie lekári vrátili miechu späť na miesto a použili špeciálnu záplatu na prekrytie stavcov. 

Dr Marta Santorum-Perez, konzultantka jednotky predpôrodnej medicíny v nemocnici povedala: "Operujeme mimoriadne citlivé štruktúry, nervy embrya. To je veľmi malé a je v maternici, takže prirodzene je to veľmi citlivý zákrok."

Donedávna museli britskí rodičia čakať, kým sa dieťa narodí, aby sa mohla uskutočniť korektívna chirurgia, prípadne sa pokúsiť nájsť liečbu v zahraničí.  

Skúsenosti však ukazujú, že operácia v druhom trimestri znižuje poškodenie nervov a dlhodobé zdravotné následky rázštepu chrbtice. 

Koncom vlaňajšieho roka sa v Spojenom kráľovstve uskutočnila prvá operácia rázštepu chrbtice v maternici. Bola to však invazívna operácia, pri ktorej museli otvoriť brušnú dutinu matky ako aj samotné embryo. Bassel Zebian, neurochirurg nemocnice povedal, že laparoskopická chirurgia je lepšia pre matku a znižuje riziko prasknutia maternice pri nastávajúcich tehotenstvách. Operáccia vo vnútri maternica tiež znižuje riziko neskorších komplikácií dieťaťa, i keď im nedokáže úplne zabrániť: "Je to dôležité, pretože zlepšenie funkcie dolných končatín môže znamenať rozdiel medzi tým, či sa niekto v neskoršom veku naučí alebo nenaučí chodiť. Je to teda významné zlepšenie stavu pre mnohých pacientov, nie je to ale liečba."

Sherrie dúfa, že operáciou dala Jaxsonovi najlepší možný štart do života: "Dokáže hýbať nožičkami. Vraveli nám, že ak by sme nepodstúpili operáciu, mal by minimálnu pohyblivosť nôh, prípadne žiadnu. Vkladám doňho veľkú nádej, dokáže veľké veci už od prvého dňa. Som naňho veľmi hrdá, je to jednoducho môj zázrak."

Pozrite si, ako vyzerá anatómia chrbtice:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy