Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Päťročný chlapec dostal protézu na nohu. Jeho reakcia dojíma celý svet
Zdielať na

VIDEO: Päťročný chlapec dostal protézu na nohu. Jeho reakcia dojíma celý svet

KÁBUL / Päťročný chlapec sa šťastím roztancoval, keď dostal novú protetickú nohu. Video, ktoré natočil fyzioterapeut z Medzinárodného výboru Červeného kríža, už obletelo svet.

Ahmad Rahmán a jeho sestra Salíma sa zranili pri prestrelke medzi afganskou armádou a Talibanom v provincii Lógar. Iba osemmesačného Ahmada vtedy trafila guľka do nohy a lekári mu ju neskôr museli amputovať. Jeho príbeh, žiaľ, v Afganistane nie je výnimočný. 

​Fyzioterapeutovi z Medzinárodného výboru Červeného kríža v Kábule sa však podarilo na video zachytiť moment eufórie, po tom ako chlapcovi nasadili novú protetickú nohu. Od radosti začal tancovať.

Keďže Ahmad rastie, bude potrebovať novú protézu často. Tá posledná je jeho štvrtá. Video za prvých dvanásť hodín po zverejnení video viac ako 12 tisíc ľudí. 

Klinika od roku 1988 zaznamenala v Afganistane viac ako 178 tisíc pacientov s handicapmi, z toho viac ako 46 tisíc ľudí podstúpilo amputáciu jednej či viacerých končatín. Amputácie sú často dôsledkom výbuchu nášlapných mín a rôznych podomácky vyrobených náloží. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy