Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Obec rieši vážny problém s obyvateľmi. Na kanalizáciu si načierno napájajú odtoky dažďovej vody
Zdielať na

Obec rieši vážny problém s obyvateľmi. Na kanalizáciu si načierno napájajú odtoky dažďovej vody

BELÁ NAD CIROCHOU / Na Slovensku sa stále opakujú prípady, keď majú ľudia do kanalizácie okrem splaškov načierno napojený aj odtok z dažďovej vody. Problém majú potom aj také kanalizácie, na ktoré samosprávy dostali milióny z európskej kasy. Je to tak v Belej nad Cirochou. Vodárne preto pritvrdzujú. Vraj to neskončí iba pri pokute, ale obracať sa budú aj na políciu. Tí, ktorí majú prípojky načierno, môžu byť trestne stíhaní.

"Pri väčších dažďoch sa to na kritickom mieste pri mojom plote nazhromaždia tie splašky a tie vyjdú vonku na cestu," skonštatoval Marek Štutika, obyvateľ a poslanec zastupiteľstva obce.  Keď začnú prudké dažde, u niektorých obyvateľov v Belej nad Cirochou to vyvoláva obavy z toho, čo všetko si môžu nájsť na ceste pred domom. Na videá, ktoré za posledné roky nazbierali, nie je príjemný pohľad. 

"Tŕpnem aj pri tomto počasí, či sa niečo nestane, aby to nejak dezinfikovali alebo odpratali. Všetko tam ostalo, potom moje deti sa na tej ceste hrajú a potom chodia," pokračoval Marek Štutika. Kanalizácia je postavená z európskych peňazí. Vlastníkom je obec a spravuje ju Východoslovenská vodárenská spoločnosť. 

Kanalizácia spolu s 5 percentnou spoluúčasťou obce stála podľa starostu viac ako 5 miliónov eur. Napojených je 95 percent domácností, no podľa starostu si niektorí napojili aj to, čo nemali. "Nie je zlá, len je to naše maslo na hlave, že tam niektorí naši spoluobčania púšťajú aj odkvapy a dažďovú kanalizáciu si z toho robia. To nemôže byť," vyjadril sa starosta obce Ján Vajda. "Dažďové vody navyšujú zásadným spôsobom množstvo odvádzaných vôd, čo môže viesť k problémom s odvádzaním odpadových vôd," vysvetlil Michal Vohar, prednosta Okresného úradu Snina. 


Podľa Východoslovenskej vodárenskej je kanalizácia v obci projektovaná výhradne na odvádzanie splaškových vôd. "Pri napojovaní jednotlivých občanov, ktorí sú zapojení, tak asi niektorí porušili pravidlá hry a sa to neodkontrolovalo dostatočne. Zadymujú teraz kanalizácie, a kde vyjde z odkvapov dym, to znamená, že je napojený do splaškovej kanalizácie" poznamenal ďalej starosta. Vodári už takto našli viac ako 30 neoprávnených vypúšťaní. Kanalizačné prípojky chcú však preveriť opäť. Registrujú neustále pokusy odvádzať kanalizáciou aj zrážkové vody. Tvrdia, že to neostane iba pri pokute. "V prípade ďalších zistení neoprávneného vypúšťania vôd do verejnej kanalizácie zvažuje spoločnosť aj trestnoprávne kroky," uviedla v stanovisku vodárenská spoločnosť. 

Problémy s kanalizáciu riešia aj obyvatelia obce Chorvátsky Grob. Prípojka sa im zdá byť predražená. Viac v reportáži TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy