Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vatikán vyšetruje slovenského biskupa Milana Chautura. Dievča mal zneužívať v dome starých rodičov
Zdielať na

Vatikán vyšetruje slovenského biskupa Milana Chautura. Dievča mal zneužívať v dome starých rodičov

BRATISLAVA/VATIKÁN / Pápež František vydal záväzný dekrét pre celú katolícku cirkev, ktorým chce chrániť všetky obete sexuálnych zločinov, spáchané kňazmi. Každá krajina má do júna 2020 zaviesť jednoduchý systém ohlasovania podozrení o sexuálnom zneužívaní spáchanom kňazmi. Správa prišla krátko potom, čo Vatikán začal vyšetrovať slovenského biskupa Milana Chautura.

Dekrét je zásahom do kanonického práva. Posúva vek dospelosti obete zo 16 na 18 rokov. "Za obeť možno považovať každé dieťa, ktoré nedovŕšilo 18 rokov," poznamenal Phillip Pullella, korešpondent Reuters. 

"Všetky katolícke diecézy na celom svete majú najneskôr do jedného roka zriadiť jednoduchý spôsob prostredníctvom, ktorého, ktokoľvek bez komplikácii nahlási zneužívanie. Napríklad prostredníctvom internetu či telefónu," vysvetlil Martin Kramara z KBS. 

Táto správa prichádza dva dni po tom, čo ČTK informovala, že Vatikán vyšetruje slovenského biskupa Milana Chautura. Len nedávno sa totiž Denníku N zdôverila teraz už 40-ročná Slovenka, ktorá v súčasnosti žije vo Veľkej Británii. Vyrozprávala svoju traumu z detstva, keď ju ako 6-ročnú mal počas sporadických návštev v rodinnom dome starých rodičov pohlavne zneužívať kňaz, v súčasnosti pôsobiaci ako biskup. Samotný biskup sa vyjadril, že sa v tomto smere necíti vinný a nie je pedofil. O reakciu sme ho chceli požiadať aj dnes. "Náš pán biskup odkedy bola mediálne otvorený tento prípad, tak sa rozhodol, že nebude reagovať," vyjadril sa Martin Mráz, tajomník Milana Chautura. 

Vyšetrovanie prípadu biskupa Milana Chautura

Konferencia biskupov informácie o priebehu tohto vyšetrovania Vatikánom konkretizovať odmietla. Bývalý český katolícky sudca, ktorý sa špecializuje na sexuálne zneužívanie kňazmi nám priblížil postup vyšetrovania. "Pani Martina dlhé hodiny hovorila s nunciem z Británie, ktorý jej pomohol a navrhol, aby sa obrátila na kongregáciu pre náuku viery," povedal Ján Rozek, bývalý katolícky sudca. 

Vatikánska kongregácia pre náuku viery je orgánom, ktorý prijíma podnety, vyšetruje, súdi a navrhuje odvolanie kňazov. "Pápež má ministerstvo. Vy sa obraciate na ministerstvo, kongregáciu a táto príjme a pošle vyšetrovateľa," priblížil Rozek. Ten sa spája s obeťou a pokiaľ mu udelí súhlas, získava informácie od všetkých kompetentných orgánov, s ktorými obeť prišla do kontaktu. O výsledkoch následne informuje pápeža. "Pokiaľ sa preukáže, že biskup Chautur sexuálne zneužíval Martinu, tak bude odvolaný. Pretože odvolal veľa biskupov len preto, že sexuálne zneužívanie tajili. Keby existovali iné obete a ozvali by sa, bolo by to jednoduché," dodal k prípadu bývalý katolícky sudca Rozek. 

Pápež František vydal nový dekrét, ktorým potrestá sexuálne zneužívanie. Viac vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy