Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Prípad nezvestnej podnikateľky. Obvinení sú dvaja Slováci
Zdielať na

Prípad nezvestnej podnikateľky. Obvinení sú dvaja Slováci

BRATISLAVA / Z vraždy českej podnikateľky polícia obvinila dvoch mužov zo Slovenska. Podľa informácií z prokuratúry je jedným z nich asi najznámejší slovenský väzeň Ľubomír B. Ide o muža, ktorý v minulosti utiekol z väznice v Leopoldove.

Česká podnikateľka Jana Svobodová zmizla 15 júla 2015. Posledná stopa končila zrhuba 100 kilometrov od Prahy, kde policajti zachytili signál z jej mobilu. Takmer štyri roky sa nenašlo jej telo, pátranie trvá dodnes. Polícia zverejnila fotografiu jej auta, v ktorom sa viezli dvaja neznámi muži, zrejme únoscovia. Totožnosť mužov je vyšetrovateľovi známa, obaja sú Slováci.

"Vyšetrovanie pre kriminalistov skončilo, keďže zistili také skutočnosti, pre ktoré celý prípad dali kolegom na Slovensku," informoval hovorca polície v Česku Tomáš Hulan. 

"Vyšetrovateľ národnej protizločineckej jednotky v novembri 2018 vzniesol obvinenie dvom osobám za obzvlášť závažný zločin vraždy a zločin lúpeže spáchaný formou spolupáchateľstva," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Podľa informácií z prostredia krajskej prokuratúry v Trnave je jedným z obvinených Ľubomír B, väzeň známy útekom z Leopoldovskej väznice.

Právny zástupca Ľubomíra B., ktorý ho obhajoval vo veci úteku, o obvinení v prípade vraždy nemá vedomosť. Jeho spolupráca s klientom sa skončila právoplatnosťou rozsudku. Ľubomír B. bol právoplatne odsúdený za lúpež 4 júna 2015. Dostal trest odňatia slobody na 8 rokov a 8 mesiacov. Do výkonu trestu nastúpil v septembri 2015. 2 júna 2016 ušiel z leopoldovskej väznice, v októbri toho istého roku ho policajti chytili, schovával sa v dome svojho otca. Súd ho v marci 2018 poslal za mreže a to do roku 2026. Policajné prezídium nechcelo konkretizovať dôkazy, ktoré viedli k obvineniu oboch mužov v prípade vraždy a lúpeže českej podnikateľky.

"Vzhľadom na prebiehajúce úkony prípravného konania sa k danej trestnej veci nemôžeme vyjadriť konkrétnejšie," hovorí Baloghová.  Druhým podozrivým mužom má byť podľa portálu tvnoviny Marek P., na ktorého polícia vydala európsky zatykač v roku 2016. Doteraz je v zozname hľadaných osôb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy